Titanyum Dioksit Zararları ve Kullanım Alanları
Oksijen ile bir araya gelerek bileşik oluşturan titanyum elementinden oluşan değerli bir maden olan titanyum dioksit UVA ve UVB ışınlarının geçişine engel olur. Nem tutucu olma özelliğine sahiptir bu nedenle gıdaların bozulmasına engel olmak amacıyla kullanılır. Nano teknolojik, kendini temizleyen boyalara ve kumaşlara, güneş pillerine özelliğini kazandıran etken madde olarak bilinmekle birlikte gıdalarda kullanılan renklendirici ve tatlandırıcı bir katkı maddesidir.
Gıdaların nemlenmesine engel olmakla beraber gıda boyası olarak da kullanılmaktadır. un, sofra tuzu, şeker gibi günlük hayatta sürekli kullandığımız yiyeceklerin yanı sıra deterjan, sıvı sabunlar, diş macunu, güneş kremi gibi kişisel bakım ve temizlik ürünlerine kadar bir çok alanda kullanılmaktadır. Güneşin zararlı ışınları olan UVA ve UVB ışınlarını geçirmeyen titanyum dioksit bu özelliklerinden dolayı güneş kremlerinde beyazlatıcı ve kapatıcı özelliklerinden dolayı fondöten gibi kapatıcıların ve kozmetik ürünlerinin içerisinde de çoğunlukla kullanılmaktadır. Nano teknolojik boyalarda koruyucu madde olarak kullanılan ve ilaç sanayinde koruyucu ve renklendirici amaçlı kullanılan kimyasal bir bileşendir. Kimyasal bir madde olan titanyum dioksit vücut tarafından parçalanması mümkün olmayan bir bileşiktir.
Fotokataliz olarak da kullanılan titanyum dioksit ışık ile gerçekleşen kimyasal tepkimeleri hızlandırıcı özellik gösterir. Organik bileşiklerle tepkimeye girdiğinde su ve karbondioksit bileşikleri açığa çıkmaktadır. Bu özelliği sayesinde nano teknolojik boyaların içinde kullanılan Titanyum dioksit organik bileşiklerle tepkime vererek onların yok olmasını sağlar ve kendini temizleyen bir boya veya kumaş elde edilmiş olur.
Titanyum Dioksit Zararları Nelerdir?
- Vücut hücreleri tarafından ayrıştırılamayacak bir yapıya sahip bu madde vücutta biriktiğinde yüksek oranda nem tutabilen bir kimyasal olarak vücudun su dengesini altüst edebilir. Bu dengesizlik olayının DNA ipliklerinde bozulmalara sebebiyet verebilecek bir durum olduğu bilinmektedir.
- Oldukça küçük yapıya sahip bu bileşik vücudumuzun farklı organlarında hücreler tarafından ayrışamadığından birikerek küçük yapısı sayesinde kolayca yer değiştirebilmektedir.
- Titanyum dioksit bileşiği üzerine yapılan deneylerde kobay farelere su ile karıştırılmış titanyum dioksit bileşiği içirilmiş ve denek farelerin DNA yapılarında bozulmalara ve hücre yapılarının bozulması sonucu kansere sebebiyet verdiği gözlenmiştir. Bu nedenle insan DNA ‘sın da bozulmalara ve kanser hastalığına sebebiyet verebileceği düşünülmektedir.