Soğanın Zararları

Soğanın Zararları;

Mutfaklarımızın yaz kış demeden eksik olmayan biricik demirbaşlarındandır. Hemen hemen her yemekte kullanılan hem lezzetinden hem sağlığımıza olan faydasından istifade ettiğimiz, hem çiğ olarak hem yemeklerde pişmiş halde olması ama mutlaka birşekilde soframızda olması alışılagelmiş bir mutfak kültürüdür toplumumuzda. Ha birde son dönemde yaygınlaşan “kür”leri de unutmamak lazım tabiki J

Her bitkide olduğu gibi soğanında aşırı tüketilmesinde yada yanlış tüketilmesi sonucu karşılaşılan olumsuz etkileri bulunmaktadır. Lakin soğanın normal tüketiminde sağladığı faydalarda azımsanmayacak derecededir. Her çeşidinin sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır. Ayrıca çok vefalı bir besin kaynağıdır mutfakta genellikle gözyaşı döktüğümüzde mutlaka yanıbaşımızda bize arkadaşlık eden soyduğumuz yada doğramaya çalıştığımız bir soğan vardır J

Soğan içeriğinde bulunan A,B,C vitamini, magnezyum, kalsiyum, bol miktarda fosfor, iyot, silis, kükürt  gibi vitamin ve mineraller sayesinde tam bir antibiyotik etkisine sahiptir. Ayrıca doğal ağrıkesici etkisi bulunmaktadır. Yemek öncesinde tüketilen çiğ soğanın iştah açıcı özelliği vardır, aşırısı ise iştahın kesilmesine neden olmaktadır. Bitkisel kür olarak ödem ve idrar söktürücü olarak ta kullanılmaktadır. Eskilerde de kullanılan bir yöntem olarak çıbanın olgunlaşmasını hızlandırır ve baş vermesini sağlar günümüzde de bu konuda etkili çözüm yollarından biridir. Yag yakıcı ve bölgesel kiloları eritici özelliği bulunmaktadır. Damardaki yağ oranını temizleme etkisine sahip olduğu için damar açıcı özelliği bulunmaktadır. Astım ve bronşit hastalığına da iyi gelmektedir. Akciğerdeki bronşları genişletir. Sigara içenlerde akciğer temizleyici kür olarak da faydalanılmaktadır.

Son dönemde çok fazla yayılan kanser hastalığı na yakalanma riskini azalttığı ve bu hastalığa karşı koruyucu etkisinin bulunması için de tüketilmesine ayrıca önem verilmelidir. Yaşlılar için kemik sağlığını koruyucu etkisi bulunduğundan çocuklar için ise gelişimini ve aynı şekilde kemik sağlığını koruduğu için tüketilmesi elzemdir.

Soğanın birçok faydası bulunmaktadır, ayrıca ilaç kullanan kişiler üzerinde de ciddi sağlık sorunları oluşturacak etkisinin olmayışı nedeni ilede güvenle ve sürekli olarak tüketilen bir besin kaynağıdır. Taze olarak tüketilmesi daha faydalıdır. Her mevsim kolaylıkla bulunuyor olması da çokça tercih edilme sebeplerinden birisidir.

Yapılan araştırmalara göre soğan çiğ olarak doğranmış yada kesilmiş bir halde kesinlikle muhafaza edilmemeli. Buzdolabı poşetinde yada saklama kaplarında dahi olsa saklanmamalı. Kullanılacağı zaman taze olarak doğranıp kullanılması gerekmektedir. Kullanılmadığı  takdirde bakterileri ve kötü kokuları kendi içerisine çekip toplamaktadır. Bu şekilde beklemiş soğan mide asidini ve safra salgılarını arttırmaktadır ayrıca gıda zehirlenmelerine de zemin oluşturmaktadır.

Kışın hastalığın çok olduğu dönemlerde  de evlerimizde mikrop kırıcı özelliğinden de faydalanmaktayız. Evimizde soğuk algınlıgına yakalanmış yada grip olan birisi varsa akşamdan  bir soganı ikiye bölerek odanın bir köşesine koyarsak sabaha kadar odada bulunan bütün mikrobu kendi üzerine çeker ve hastalığın yayılmasına ve başkalarına geçmesine de mani olur.

 

 

Soğanın Zararları;

  • Soğanın iştah açıcı özelliğinin olması nedeniyle diiyet yapan kişilerin yada kilo problemi olan kişilerin bu konuda biraz daha mesafeli durması tavsiye edilmektedir.
  • Hemoroid kanamalarının şiddetlenmesine neden olduğu için hemoroid hastalarının tüketirken dikkatli davranmaları gerekmektedir.
  • Soğan mide ekşimesine, yanmasına neden olabilmektedir. Özellikle gebelik döneminde olduğundan fazla rahatsız edici etkisi ortaya çıkmaktadır bu nedenle tüketimine dikkat edilmelidir.
  • Yemek borusunda yanma hissi oluşmasına neden olabilir.
  • Soğandaki kükürt dioksit nedeniyle aşırı soğan tüketimi sonucunda uyuşturucu etkisi ortaya çıkmaktadır.
  • Aşırı soğan tüketilmesi migren hastaları için atakların artmasına ve şiddetlenmesine neden olabilmektedir.
  • Soğan ve sarımsak içeriğinde bulunan kükürt bileşenleri soğanın çok aşırı tüketilmesi halinde zehirlenmeye benzer etkiler oluşturabilir.
  • Uzmanlar kan şekerini düşürdüğünü söylemektedir. Bu nedenle şeker hastalarının dikkatli tüketmesi gerekmektedir.
  • Soğanda bulunan sülfonik asit ve kauçuk maddesi olarak da bilinen lateks midede sindirilmediği için tortu yapabilmektedir.

Soğanın zararları kişiden kişiye ve fazla tüketim sonucu oluşabilirken aynı zamanda doğru ve düzeyli kullanıldığında soğanın faydalarınıda şu şekilde kısaca özetleyebiliriz; bronşit, hipertansiyon, hipotansiyon önler ve kuru ve yinelenen öksürüğe iyi gelir, soğuk algınlığı ve astım için rahatlama sağlar.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir