Mideye Kelepçe Taktırmanın Zararları
Mideye Kelepçe Taktırmanın Zararları
Mideye kelepçe taktırmanın zararları artan obezite sorunları nedeniyle şu günlerde fazlaca tartışılmaktadır. Midenin daralmasını sağlayan ve az miktarda yedikten sonra tokluk hissi vermesine neden olan kelepçeler gittikçe yaygınlaşmaktadır. Her ameliyat sonrasında olmasa da, aralarına ölümünde dahil olduğu birçok sağlık sorunu ile karşılaşılabilir.
Mideye kelepçe taktırmanın zararları nelerdir?
- Kelepçe ile ilgili sorunlar: Mide bandı yerleştirildikten sonra bulunduğu alandan hareket edebilir, erozyona uğrayabilir ve kayabilir. Bu durumlarda tekrar tıbbi bir müdahale ile ya yerine sabitlenir ya da çıkarılır. Takılan kelepçe üzerinde sızıntı oluşması sonucu ciddi ve ölümcül rahatsızlıklar gerçekleşebilir. Mide spazmları geçirebilirsiniz. Midede reflü başlangıcına neden olabilir. Bu durum yemek borusu ve mide girişinin yıpranmasına neden olur. Kelepçenin bağlandığı bölgede enfeksiyonlar oluşabilmektedir. Bu risklerin olma olasılığı düşüktür, fakat gerçekleri bilmek ve olabilecekler hakkında bilgi sahibi olmanız da önemlidir.
- Cerrahi işlemden kaynaklanabilecek sorunlar: Bu tür operasyonlar başarısız olabilir ve tekrarlanması gerekebilir. Uygulanan kelepçenin vücut tarafından kabulü kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. İlk başlarda mide bulantısı, asit reflü, kabızlık, ishal gibi etkilerle karşılaşabilirsiniz. Eğer ameliyat sonrasında 3saat ve fazlası süren ağrılarınız olursa bu durumu mutlaka cerrahınız ile paylaşınız.
- Kilo kaybı ve safra taşı oluşumu: Kilo kaybınızın hızına ve miktarına göre bazı sorunlarla karılaşabilirsiniz. Safra taşı oluşumu bu sorunlardan bir tanesidir. Safra taşları içinde yeni bir cerrahi operasyon gerekebilmektedir. Aynı şekilde safra kesesi de tamamen alınabilmektedir. Size özgü gelişebilecek diğer etkilerle karşılaşırsanız cerrahınız ile iletişime geçiniz.
- Oluşabilecek diğer tehlikeler: Cerrahi müdahale her zaman için başka riskleri de beraberinde getirebilir. Karın fıtığı, göğüs ağrısı, akciğer çökmesi, aşırı su kaybı, kalp genişlemesi, midede yaralanma ve şişme, stoma tıkanıklığı, midenin gerilmesi ve cerrahi işlemin tekrarlanması gibi durumlar da mideye kelepçe takmanın zararları arasındadırlar.
- Şiddetli hipoglisemi: Yapılan işlem sonucunda başarısız bir operasyon insülin duyarlılığında bir atışa neden olabilir. Bunun bir sonucu olarak baş dönmesi, kalp atışlarında hızlanma, terleme, titreme, aşırı açlık hissi, sabahları baş ağrısı ile uyanma gibi etkilerle karşılaşabilirsiniz.
- Abdominal cerrahi ile ilgili riskler: Üst karın bölgesindeki cerrahi operasyonlar sonucunda bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Kanama, ağrı, omuz ağrısı, zatürre, anestezi ve ilaçların etkileri, mide yemek borusu ya da çevresindeki organlarda yaralanmalar, enfeksiyon oluşumu, inme veya kalp krizi, ve hatta ölüm ile sonuçlanabilmesi de mideye kelepçe taktırmanın zararları içerisinde yer alır.