Fazla Uyumanın Zararları

FAZLA UYUMANIN ZARARLARI

Günlük yaşantımızda yapmamız gereken birçok iş yerine getirilmesi gereken sorumlukluklar ve rutin olarak yapılan aktivitelerin yerine getirilmesi için en kritik ihtiyaçlar arasında uyku da yerini almaktadır. Yoğun geçen bir günün ardından ilk olarak hayalini kurduğumuz yatağımıza uzanıp güzel bir uyku çekmek olur. Uykunun fazlasının sağlığımızı bozacağını düşünmeyiz bile çoğu zaman. gereğinden fazla uyumaya masum bir kılıf uydurarak tembellik yapmak olarak nitelendiririz genellikle. Çok uyumanın zararı ve faydaları var mıdır diye birçoğumuzun aklına dahi gelmeyebilir.

Sağlıklı ve verimli bir hayat geçirmek için yemek yemek, su içmek ve nefes almak gibi yapmak istememenin veya vazgeçmenin imkansız olduğu hayati öneme sahip olan bir ihtiyaçtır. Sağlıklı bir uyku beden sağlığımızı korumak içinde oldukça etkili bir faktördür. Gün boyu yorulan vücudun, sinir sisteminin yenilenmesi, onarılması ve dinlenmesi için kaliteli bir uykuya ihtiyacı vardır. Uyku esnasında kaslar ve beyin rahatlar hem vücudu hemde zihni sağlıklı tutar ve hafızanın güçlenmesine yardımcı olur. Fakat düzensiz uyku veya yeterince uyumamak da hemen olmasa bile uzun vadede sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Vücudumuzun uykudan zarar görmesini istemiyorsak ve sağlığımızı önemsiyorsak mutlaka düzenli uykuyu tercih etmeliyiz.

Her konuda olduğu gibi normalden fazla olan uyku süreleri de farkında olmaksızın bizlere ne denli zarar veriyor? Uykunun normali ne kadardır ? Vücudumuzun ihtiyacını karşılamak için kaç saat uyku yeterli ve vücuda zarar vermeye başlayan uyku süresi ne kadardır birlikte inceleyelim.

Vücudumuzun ihtiyaçlarını karşılamak için en az 6 saat en fazla ise 9 saat uyumak gerekmektedir. Bu durumda çok merak edilen ve sorulan 12 saat uyumak normal mi sorusunun da yanıtını vermiş oluyoruz tabi süreklilik arzeden durumlar için geçerli. Yani her gün 6 saatten az veya 8 saatten fazla uyumak yine bizler için belirlenen standartların dışına çıkmış olmak anlamına gelmektedir ve vücut sağlığımızı olumsuz yönde etkileyen birçok nedenin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Uzmanlara göre yetişkin bir insanın günde en az 6 saat en fazla ise 8 saat uyuması gerekmektedir. Bu standartlara uyulmadığı takdirde ve özellikle genç yaşlarda 8 satten fazla uyumak neticesinde en büyük risk kalp damar hastalıkları ve yaşlanmaya bağlı olarak uzun vadede ortaya çıkabilecek olan birçok hastalığın oluşumuna zemin hazırlamaktadır.  Aynı şekilde uykusuzluk problemi yaşayan kişiler için de yine benzer tehlikeler sözkonusudur. Az uyumanın zararları ise;  Fazla kilo almak, diyebet, depresyon, sinir bozukluğu, dikkat dağınıklığı, sağlıklı düşünememek ve özellikle dikkat dağınıklığı ilk akla gelenler arasında sayılabilir. Uykunun zararları olduğuna inanmak oldukça güç hele de uykuyu, uyumayı sevenler için fakat gözardı edilemeyecek gerçekler bunlar.

FAZLA UYUMANIN NEDENLERİ;

  • Çok uyumanın en önemli ve en çok bilinen nedenlerinden birisi depresyon’dur. Depresyonun en bilindik özelliği aşırı uyuma isteğidir.
  • Alkol, sigara ve bağımlılık yapan uyuşturucu maddeler de fazla uyumanın nedenleri arasındadır. Kişi ne kadar uyursa uyusun kendini hiç uyumamış gibi hissetmekte ve sürekli uyuma ihtiyacı hissetmektedir. Sağlıklı bir uykuya kavuşmak için bu tarz zararlı maddelerden uzak durmak ve akşam uykusundan bir süre önce rahatlatıcı bitki çaylarından içmek daha etkili bir çözüm sunacaktır.
  • Uyku apnesi olan kişiler de ne kadar uyursa uyusun sabah uyandığında kendini hiç uyumamış hisseder ve gün boyu uyuma hissi içerisinde olur sürekli uyumak ister. Kaliteli bir uyku için mutlaka doktor yardımı gerekmektedir.
  • Kullanılan bazı ilaçlar da fazla uyumaya neden olmaktadır. Hastalığın tedavisi bittiği zaman kişi normal uyku düzenine girecektir.
  • Yeteri kadar hareket etmeyen yorulmayan kişilerde kolay kolay uykuya geçemezler. Uykuya dalma süresi uzayan kişilerin uyanma zamanı da değişir bu da uyuma süresinin uzamasına neden olan faktörler arasındadır.
  • Ortam da uyku süresini etkilemektedir. Sağlıklı bir uyku için yatak odası düzenli olarak havalandırılmalı yastık çarşaf yoran kılıfları düzenli olarak yıkanmalı temiz tutulmalı odanın ısısı ayarlanmalı ne çok sıcak ne çok soğuk olmalı fazla sıcak ve soğuk ortam da çok uyumaya neden olmaktadır. Rutubet ve havasız ortam da uykunun kalitesini düşürmekte ve fazla uyumaya neden olmaktadır.
  • Fazla uyumanın bir nedeni de kişide oluşan narkolepsi sorunu olabilir. Narkolepsi sorununda beyin uyku ve uyanma arasındaki döngüyü düzenleyememektedir. Narkolepsi sorunu olan kişiler gün içerisinde aniden derin uykuya geçebilirler. Bu durumun temel nedeni tam olarak bilinmemektedir.
  • Hipersomnia (aşırı derecede uyumak) bu hastalığı yaşayan kişiler gün boyu uykusuzluk çeker sürekli uyuma hissi vardır. Gece uykusu da çok uzun olmakta.Bu sorunu olan kişiler enerji düşüklüğü ve hafıza sorunları yaşayabilirler.
  • Bazı hamileliklerde de uyku süresi uzamaktadır fakat bu normal bir durumdur.

 

ÇOK UYUMANIN ZARARLARI;

  • Çok uyumak depresyona neden olmaktadır. Uzun süre uyuyan kişilerin az uyuyan kişilere oranla depresyon riski daha fazladır. Depresyon sorunu yaşayan kişilerde ise fazla uyumak hastalığın artmasına neden olmaktadır.
  • Çok uyumak ciddi baş ağrılarının yaşanmasına neden olur. Aşırı uyku beyindeki sinir uçları üzerinde olumsuz etkiler oluşmasına ve dayanılmmayacak derecede şiddetli baş ağrılarının yaşanmamsına neden olmaktadır.
  • Fazla uyku diyabet ve obezite riskini arttırmaktadır.
  • Fazla uyumak uzun süre hareketsiz kalmaya neden olduğu için sırt bel ağrılarına neden olmakta ve uzun süreli hareketsizlik kas ve iskelet sistemi hastalıklarının oluşmamsına zemin hazırlamaktadır.
  • Çok uyumak kalbe zarar verir. Sürekli 8 saatten fazla uyuyan kişilerin kalp hastalıkları ve kalp krizi geçirme riski oldukça fazladır.yani yaşam süresinin kısalması üzerindee ciddi etkisi bulunmaktadır.
  • Fazla uyumak felç geçirme riskini arttırmaktadır. Özellikle bu durum yaşlı kadınlarda iki kat daha fazla risk teşkil etmektedir.
  • Fazla uyumanın sürekli hal aldığı kişilerde beyin fonksiyonlarının olumsuz etkilenmesi de karşılaşılan ciddi problemlerden birisidir. Fazla uyuyan kişilerde beyin fonksiyonları zamanla işlevini kaybetmektedir.
  • Fazla uyuyan kişilerin vücudunun insülin direnci azalmakta ve dolayısıyla metabolizmanın işleyişi yavaşlamakta akabinde kilo alımına neden olmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir