Lazerin Zararları

Lazerin Zararları

Genellikle kozmetik alanında oluşan lazerin zararları hakkımdaki makalemizi, en sık görülen 12 durum için yazdık. Bu durumlar her lazer tedavisi gören kişide meydana gelmeyebilir fakat yine de riskler konusunda bilgi sahibi olmanız gerekir.

 

Lazerin zararları nelerdir?

lazerin zararları varmı
Lazer Ve Zararları
  • Ağrılar: Lazerle cilde işlem uygulandığı sırada ağrılar oluşabilir. Kremler ile vücudunuza bölgesel anestezi uygulanmasının başlıca nedenlerinden birisi bu durumun yol açtığı ağrıları ve acıları azaltmaktır. Fakat bu anestezi geçicidir ve işlemlerden sonra ağrılar devam edebilir.
  • Kızarıklık, şişme ve kaşıntı: Bu durum lazerle cilt tedavilerinde en yaygın durumlardandır. Lazer ışını cildinizin üst tabakasını buharlaştırdığı için bu kızarıklıklar aylarca kalıcı olabilir. Bazı lazer uygulamalarında ise şişlik ve kaşıntı oluşumu da lazerin zararları arasındadır. Şişlik ve kaşıntı gibi oluşumlar genellikle bir hafta içerisinde geçmektedir.
  • Güneşe karşı duyarlılık: Kozmetik alanında kullanılan lazerlerin, cildinize çok fazla ısı ve hasar vermesi, güneş ışınlarına karşı savunmasız kalmanıza neden olabilir. Yüzünüze lazer uygulanırsa eğer, uzun süre güneşe çıkmamanız ve güneş koruyucu kremler kullanmanız gerekir.
  • Deri pigmentasyonu olasılığı: Lazer uygulaması her ciltte farklı renk değişimlerine neden olabilir. Genel olarak kozmetik amaçlı kullanılan lazer tedavileri sonrasında bazı kişilerin ten rengi koyulaşırken bazılarında açılmalar meydana gelebilir. Bu durumunun cildinizin diğer kısımlarıyla farklı tonda olmasına neden olması ve kötü bir görünüme yol açması lazerin zararları arasındadır.
  • Morarma: Lazer tedavisinin türüne göre vücutta morarmalar meydana gelebilir. Deri altındaki damarların, lazerin etkisiyle yırtılması ve deride mor lekeler oluşturmasından kaynaklanır. Bu durum bir süre sonra kendiliğinden kaybolacaktır.
  • Sınır çizgisi oluşumu: Lazer uygulanan bölgede hafif de olsa diğer kısımlardan ayıran bir çizgi oluşur. Bu çizgiler genellikle kaş ve dudak çevresinde meydana gelir. Bunun için herhangi düzeltici bir uygulama yoktur. En iyi çözüm iyi bir makyajla bu belirtileri gizlemek olacaktır.
  • Enfeksiyon: Enfeksiyon çok yaygın bir etki değildir. Zaten oluşumun önüne geçebilmek için çoğu doktor size antibiyotik krem ve ilaçlar verecektir. Ayrıca oluşan kabukları koparmanız da enfeksiyon oluşumu riski taşımaktadır.
  • Yaralar: İronik bir durum ama cildinizi güzelleştirmek için önce kötü bir görünüme ulaşmanız gerekiyor. Aslında bu risk cildinizin türüne göre değişiklik gösterir. Eğer çok hassas ve açık tenli iseniz, bu tür uygulamalar sonucu yara oluşumu yüksektir.
  • Kabarma, kabuklanma: IPL gibi ışık tabanlı yüz bakımlarında en sık rastlanılan durumlar arasındadır. Genellikle bu oluşumlar 1 veya 2 hafta içerisinde kendiliğinden geçmektedir.
  • Yağ kaybı: Radyofrekans tabanlı lazer işlemlerinde genellikle yüzde yağ moleküllerinin sıkılaşması ve daralması sonucu bir değişim olur. Bu bazı koşullarda istenmeyen bir durum olabilir. Fakat uygulamanın alternatif bir yolu da yoktur.
  • Cilt sorunları: Bazı tedaviler çok daha uzun sürmektedir. Bu süre zarfında cildin aynı noktaları 2 veya 3 kere lazer tedavisine tabi tutulmaktadır. Bu durum lazerin olası etkilerinin dahada fazla görülmesine neden olur.
  • Akne oluşumu: Bazı tedaviler soncu cildin gözeneklerinde bir açılma ve eski derinin atılmasıyla birlikte akne oluşumu gözlenmesi de lazerin zararları içerisinde bulunur.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir