Kinoa Nedir? Kinoanın Zararları

 Kinoa sadece And dağlarının eteklerinde yetişen zengin besin içeriğine sahip olan bir tahıldır. Kinoa sadece And dağlarının eteklerinde yetiştiği için ve başka iklim koşullarına uygun olmadığı için birçok Dünya ülkesi tarafından bilinmemektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda özellikle kilo kontrolü alanında büyük yarar sağlamasından dolayı birçok ülke kinoa ile tanışmıştır. Kinoa içerik bakımından oldukça zengin bir tahıl grubudur. Diğer tahıl ürünleri ile kıyaslandığında bu belirgin fark gözler önüne serilmiş olmaktadır. Kinoa tanınmadan önce en çok Amerika ve Avrupa bölgesinde çokça kullanılmaktaydı. Tanınmasıyla birlikte ünü bütün Dünya ülkelerine yayıldı. Kinoanın bir diğer önemli özelliği ise gluten içermemesidir. Bu sayede çölyak hastaları ve gluten hassasiyeti olan kişiler tarafından gönül rahatlığı ile tüketilebilmektedir.

Kinoa

Kinoanın içeriğine bakıldığında lif, mg, folik asit, manganez, Ca, P, K bakımından oldukça zengin bir besin olduğu ortaya çıkmaktadır. Aynı zamanda protein içeriğinin de yüksek olmasından dolayı sporcular tarafından da sıkça tercih edilmektedir. Kinoa içeriğinde yüksek miktarda antioksidan madde bulundurur. Bu durum da vücutta oluşan oksidatif stresin azalmasını ve damar içi basıncın azalmasını sağlar. Bir diğer özelliğine bakıldığında da içeriğindeki yüksek lif sayesinde safra asitlerinin tutulmasına ve kolesterol sentezinin inhibe edilmesini sağlar. Bu durumda vücutta kolesterol sentezi az olacağından dolayı kolesterol seviyesi düşmektedir. Kolesterol seviyesinin düşmesine bağlı olarak kalp ve damar hastalıkları riski azalmaktadır.

KİNOA NASIL KULLANILIR?

Kinoa yapı itibariyle tarlada bitki halinde bulunurken sofralarımıza tohum halinde gelmektedir. Sofralarımıza tohum halinde geldiği içinde tahıl grubu adı altında anılmaktadır. Kinoa günümüzde kullanılan pirinç, bulgur ve mercimek gibi ürünlerin yerini rahatça tutabilmektedir. Kinoa salatası, kinoa pilavı vb. tarifler sıkça kullanılmaktadır. Şimdi gelin hep birlikte birkaç tane kinoa ile yapılan lezzetli tarifleri öğrenelim.

KİNOA SÜTÜ

Malzemeler

  • 1 su bardağı kinoa
  • 2 su bardağı su
  • 4 yemek kaşığı fındık veya badem
  • 1 litre su
  • 1 yemek kaşığı esmer şeker
  • İstediğiniz miktarda tarçın

Yapılışı: 1 su bardağı kinoa’ yı bol su ile iyice yıkayın. Derin bir tencerenin içine koyup üzerine 2 su bardağı su ekleyerek 10-15 dk kadar pişirin. Üzerine blenderdan geçirilmiş 4 yemek kaşığı fındık veya badem ve 1 litre suyu ekleyerek bu karışımı tekrar blenderdan geçirin. İyice homojen bir karışım haline gelen bileşeni bir tülbent yardımı ile süzün. Daha sonrasında süzülen sütün içerisine tarçın ve 1 yemek kaşığı esmer şeker katarak tüketebilirsiniz. İsteyenler şeker ilavesi yapmayabilir. Tamamen tercihe bağlıdır. İsteyenlerde tatlandırıcı kullanabilir. Kalan posayı kesinlikle çöpe atmayın. Kalan posayı pilav tarzı olarak tüketebilirsiniz.

KİNOA SALATASI

Malzemeler

  • 2 su bardağı kinoa
  • 2-3 adet közlenmiş kırmızı biber
  • 4 yaprak mor kıvırcık
  • 6-7 dal dereotu

Sosu İçin Malzemeler

  • 1 adet limon suyu
  • 2 çorba kasığı zeytinyağı
  • 1.5 tatlı kaşığı elma sirkesi
  • Tuz

Yapılışı: 2 su bardağı kinoayı güzelce ve bol su ile yıkayın. Kaynatılmış su ile ıslatın ve 10 dk sonra süzün. Kinoları 2-3 su bardağı su ile haşlayın. Haşlanan kinoların üzerine ince ince doğranmış kıvırcık, dereotu ve közlenmiş biberi ekleyip üzerine sosunun dökerek tüketebilirsiniz.

KİNOANIN ZARARLARI

  • Kinoa üzerinde Saponin adı verilen bir madde ile kaplı bulunmaktadır. Bu maddenin vücut içerisine alınması özellikle başta mide olmak üzere sindirim sisteminde tahrişlere neden olmaktadır. Bu yüzden kinoa tüketilmeden önce bol su ile iyice yıkanmalıdır ve daha sonrasında tüketilmelidir.
  • Kinoa yapı itibariyle karbonhidrat içermektedir. Bu durumda kinoanın tüketilmesini öenmli ölçüde etkilemektedir. Fazla miktarda tüketilen kinoa kan şekeri regülasyonunda bozulmalara sebebiyet vererek vücudun kan şekeri dengesini bozabilir. Bu durumda kinoa tüketilmesi azaltılmalı veya kesilmelidir. Kan şekeri regülasyonunda oluşan bozukluklar kan şekerinde ani dalgalanmalara sebep olur. Kan şekerindeki bu ani dalgalanmalar kan şekerinin kolay bir şekilde düşüp, kolay bir şekilde yükselmesine sebep olmaktadır. Bu durumda açlık tokluk merkezi mekanizmasını etkileyerek kişinin fazla miktarda besin tüketmesine ve sonucunda obez bir birey haline gelmesine neden olur.
  • Alerjik reaksiyonlara sıkça maruz kalan kişilerin kinoa tüketmeden önce bir doktor ve diyetisyen ile görüşmesi gerekmektedir.
  • Aşırı miktarda tüketilen kinoa yüksek protein içeriğinden dolayı böbreklerin yükünü arttırarak böbrek fonksiyonlarında bozulmalar meydana getirebilir. Böbrek fonksiyonlarında ki bozulmalara bağlı olarak kişilerde böbrek yetmezliği görülebilir.

Genel anlamda bakıldığında kinoanın zararları gözlemlenmemiştir. Bu yüzden tek dikkat edilmesi gereken konu diğer besinlerde de olduğu gibi miktardır. Her şeyin fazlasının zarar olduğunu unutmadan tüketmemiz bizlere oldukça büyük faydalar sağlayacaktır. Bu yüzden tüketimi belirli miktarlarda yaparsak herhangi bir sıkıntı oluşmayacaktır. Tüketim konusunda bir diyetisyenden yardım alabilirsiniz. Sağlıklı ve esen kalmanız dileğiyle..

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir