KEDİ TÜYÜNÜN ZARARLARI
KEDİ TÜYÜNÜN ZARARLARI;
Evlerimizi bitkilerle çiçeklerimizle kolayca paylaşabiliyoruz birkaç küçük önlem alarak fakat konu evcil hayvanlar olunca özellikle kedi yada köpek gibi tüylü hayvanlar olunca bu konu biraz bizi korkutmuyor değil hani. Nasıl ki bizler her mevsime uygun kıyafetler giyinmeye özen gösteriyoruz bahar mevsimlerinde özellikle kedi köpek gibi tüylü hayvanların tüylerini dökme zamanı gelmekte ve yeni mevsime adapte olmaya başlamaktadırlar. İşte bu tüy dökme zamanları aynı evi paylaşıyorsak biraz sıkıntılı, kaygılı bir dönem oluyor bizler içinde. Onlarla her ne kadar dost olmuş olsak ta ailemize, bebeğimize, kendi sağlığımıza zarar verme ihtimalini düşündüğümüz zaman aklımıza takılan sorulara tatmin edici cevaplar bulmadan rahat edemiyoruz.
Kedi tüyü zararlımıdır peki? Kedi tüyleri zararlıdır ancak toskoplazma adında bakteriye sahip olan kedi ve köpek tüyleri oldukça tehlikelidir. Nedir bu toskoplazma “kedi ve köpeklerde bulunmakla birlikte birde çiğ ette bulunan bir bakteridir. Bu bakterinin insanlara bulaşmasının önüne geçmek için birkaç tedbir almak gerekmektedir, yani bizler için bu bakteriden korunma yolları dersek daha doğru bir tanımlama yapmış oluruz.
- Bu bakteriye sahip olan bir kedinin dışkısı ile yanlışlıkla temas edildi ve eller hemen yıkanmadan herhangi bir şey yiyerek yada herhangi bir şekilde eller ağıza değdi ise,
- Kedinin dışkısı herhangi bir bitkiyle temas edilmiş ve bu bakteri o bitkiye bulaşmışsa bitkinin yeterince dezenfekte edilmemiş olması sebebi ile
- Yada kedinin dışkısının değdiği yerde herhengi bir hayvan otlamışsa bu bakteri onada geçmiş olur ve etinden istifade edileceği zaman yeterince pişirilmemişse bu bakterinin insanlara geçmesi kaçınılmazdır.
- Evcil hayvanlarımız bizler için çok iyi birer dost olmaktadır. Ancak aynı yaşam alanı paylaşılıyor ve evde yaşayan çocuklar varsa temizlik konusunda çok dikkatli olunmalıdır. Yiyeceklerin bulunduğu mutfaktan uzak durmaları sağlanmalı ve kumlarının mümkün olduğunca ev dışında tutulması gerekmektedir. Kedi ve köpeklerimizin bu parazitten korunmaları için dikkat edilecek hususları ise şu şekilde sıralamak mümkündür;
- Toskoplazma bakterisi evet bizler için oldukça tehlike arz etmektedir. Özellikle hamile bayanların bu süreçte hem fiziksel hem ruhsal hassasiyeti de dikkate alınacak olursa daha fazla özen göstermeleri tavsiye edilmektedir. Hamileler için sebep olacağı problemlerden bahsedersek bu konu daha iyi anlaşılacaktır. Hamilelik esnasında genel olarak doktorların tavsiyesi aynı evi paylaşmamak gerektiği yönünde olsa da eğer böyle bir durum mümkün değilse evcil hayvanlarımızın veteriner kontrolünü kesinlikle ihmal etmemeliyiz. Hamilelik sürecinde bu toskoplazma bakterisinden enfeksiyon kapan anne adaylarının bebeğinin düşmesine hatta bebeğin özürlü olarak doğmasına neden olmaktadır. Böylesi ciddi etkileri olduğundan anne adaylarının korkulu rüyasıdır toskoplazma bakterisi.
- Buradan anladığımız üzre her ne kadar bu bakteride kedi ve köpekler suçlanmış olsada yalnız onlardan değil bu mikrobun bulaştığı otlaklarda otlayan ve etlerinden faydalanılan birçok hayvanında insanlara bu hastalığı bulaştırma riski vardır. Yani alınacak tedbirler hijyen kurallarına dikkat etmekten geçmektedir. Evcil hayvanlarımızın bakımında ve tüketmiş olduğumuz bitkisel ürünlerin temizliğine dikkat etmek ve tüketeceğimiz etleri (salam sosis sucuk ) çiğ yada az pişmiş olarak değilde iyi pişmiş olmasına dikkat ederek tüketmemiz gerekmektedir.
- Yemiş olduğumuz yemek artıklarından kesinlikle onlara vermemeliyiz
- Kullanmış olduğumuz içme suyundan onlara da vermeliyiz. Bazen musluk sularında olan bakteri ve mikroplar da hastalık nedeni olabilir.
- Kedi ve köpeğimizin parazit aşılarını yaptırmalıyız.
- Veteriner kontrolünü ihmal etmemeliyiz.
- Kedi ve köpeğimize çiğ et vermemeliyiz.
- Kedi ve köpeğimizi kuru mama ile beslemeliyiz.
Kedi tüyü neden dökülür? Bazen mevsimsel değişikliklere uyum sağlamak için fizyolojik nedenlerden ötürü bazen yanlış mama tercih edildiği için kimi zamanda vitamin eksikliğinden kaynaklanan tüy dökülmesine veterinerlere danışarak çözümler bulunmaktadır.
Kedi tüyünün zararları;
- Toskoplazma bakterisi mevcut ise hamile olan anne adaylarının bebeğinin özürlü doğmasına yada düşük yapmasına neden olmaktadır
- Yaşlıların ve bebeklerin bağışıklık sistemi zayıf olduğundan evcil hayvanlarımızda bulunan bakterilerden daha çabuk ve daha fazla etkilenmesine neden olmaktadır. Bu nedenle bebek ve yaşlılar ile evcil hayvanlarımız aynı yaşam alanını paylaşıyorsa hijyen konusunda daha fazla dikkatli olunmalıdır.
- Kimi zaman alerjik reaksiyonlara da sebep olmaktadır. Bazı insanların kedi köpek tüyüne karşı hassas olmakta ve sıkıntılı bir süreç yaşanmasına neden olmaktadır.