Karbonatın Zararları
Karbonatın Zararları
Karbonat (sodyum bikarbonat) ya da soda olarak bilinen sodyum tuzlarından biri olan kimyasal bir bileşiktir. Asitliği düşürücü etkisi nedeni ile mide yanmaları için kullanılır. Aynı zamanda kabartma tozu olarak kullanılabilmektedir. Bu madde aşırı tüketildiğinde, vücudumuzda zararlı etkiler bırakabilmektedir.
Karbonatın zararları nelerdir?
- Karbonatın zararlarının oluşturabileceği yan etkiler: Sık idrara çıkma, baş ağrısı, iştah kaybı, ruhsal değişiklikler, kas ağrısı veya seğirmesi, mide bulantısı veya kusma, sinirlilik ve huzursuzluk hali, yavaş solunum, ayaklarda veya bacaklarda şişme, karbonat tüketiminden sonra oluşabilecek etkilerden bazılarıdır. Bu etkilerin yanı sıra, susuzluk çekme ve mide krampları yaşama, daha az yaygın olan belirtilerdendir.
- Metabolik etkileri: Karbonat tüketimi nadiren, damar genişlemesine neden olabilmektedir. Bu durum kanda potasyum eviyesinin artışına neden olabilir. Sodyum bikarbonat aynı zamanda Munchausen sendromuna sebebiyet verebilmektedir. Vücutta su tutulmasına neden olan hastalıklara yol açarak, kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, şiddetli karaciğer hastalıkları, kilo alımı ve ödem oluşumu gibi ciddi sorunlarla karşılaşmanıza neden olabilir.
- Mide ve bağırsakta gaz oluşumu: Karbonat bir anti asittir. Özellikle, katı ve sıvı tüketimi ile birlikte alındığında, midede ve bağırsaklarda yüksek miktarda gaz oluşumuna neden olmaktadır.
- Böbrekler: Fazla karbonat tüketimi, üriner alkalizasyona sebebiyet vererek, protein tahlillerinde pozitif sonuçlara neden olabilir.
- B vitaminini azalması: B vitamini, tüm sinir sistemi, kalp ve beyin için gerekli bir vitamindir. Çok nadir bulunan bir vitamindir. B vitamininin eksikliğinde, felç, kalp durması, delilik, sinirlilik gibi sonuçlarla karşılaşılabilir. Karbonat, vücutta bu vitaminin eksikliğine neden olmaktadır. Bu nedenle karbonat tüketimi, gıda tüketiminden 1 saat önce veya 1 saat sonra yapılmalıdır.