Kalsiyum Fazlalığının Zararları

Kalsiyum Fazlalığının Zararları

Kalsiyum minerali pek çok farklı besin kaynaklarından edinilebilmektedir. Süt, portakal, ıspanak ve brokoli bu gıdalardan birkaçıdır. D vitamini tüketmek kalsiyum emilimini arttırmaktadır. Kalsiyum yokluğunun büyük zararları olmamasına rağmen kalsiyum fazlalığının zararları oldukça fazladır.

 

Kalsiyum fazlalığının zararları nelerdir?

Kalsiyum zararı
Kalsiyum fazlalığı böbrek taşı oluşumuna neden olur.
  • Kalsiyum böbrek taşı oluşumuna neden olur: Gıdalardan çok fazla kalsiyum alma olasılığımız yüksektir. Bu durum kandaki kalsiyum seviyesinin yükselmesine neden olur. Kanda kalsiyum seviyesinin yükselmesi, demir, çinko, magnezyum ve fosfat emilimini arttırır ve böbrek fonksiyonlarında bozukluklara neden olur. Kalsiyum oksalat böbrek taşı oluşturur ve böbrek ağrıları çekmenize neden olabilir. Kalsiyum seviyelerindeki artış paratiroid bezlerinin paratiroid salgılamasında artışa neden olarak vücuda zarar verebilir. İlerlemiş kanser hastalarına yüksek dozda kalsiyum verilmesi sonucu hiperkalsimi hastalığına neden olması da kalsiyum fazlalığının zararları arasındadır.
  • Kalsiyum fazlalığı belirtileri: Vücutta çok fazla kalsiyum bulunması, şiddetli yorgunluk, depresyon, mide bulantısı, kusma ve ishal gibi belirtiler meydana getirir. Aynı zamanda düzensiz kalp atışları ve kan basıncında tehlikeli düşüşler yaşanması da kalsiyum fazlalığının zararları arasındadır.
  • Hiperparatiroidi riski: Paratiroid bezleri kalsiyum ve fosfor dengesini düzenlerler. Paratiroid hormonu salgılanması vücuda kalsiyum emilimini durdurması için emir verir. Aşırı miktarda kalsiyum almanız bu hormonun çok salgılanmasına neden olur ve vücut buna tepki olarak bir sorun oluşumunu engellemek için kemiklerden kalsiyum alarak böbrekler yardımı ile atar. Bu duruma hiperparatiroid denir ve genellikle kadınlar ile yaşlılarda görülmektedir.
  • İlaç etkileşimleri: Tiyazid diüretiker haplarla tüketildiğinde kalsiyum düzeylerinde artış gerçekleşebilir. Mineral yağ ve laksatifler içeren ilaçlar ise kalsiyum emilmesini engelleyerek vücutta kalsiyum azalmasına yol açabilmektedir.

Kalsiyum hakkında bilinmesi gereken gerçekler nelerdir Galerimizde bulabilirsiniz

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. yazıda hatalar var kim yazmışsa kalsiyumm artarsa hiper değil hipoparatiroidi olması lazım

  2. benim normalde almam gereken kalsiyum 1300 mg miş ben günde en az 2000 alıyorum yaklaşık 1 aydır ben bu günden sonra kalsiyum alımımı 1300e düşürsemde bu zararlardan etkilenirmiyim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir