Istakozun Zararları
Istakozun Zararları
Deniz ürünleri ve balıklar sağlıklı beslenmenin önemli parçalarıdır. Deniz ürünleri doymuş yağ asidi içeriği bakımından düşük, protein ve demir açısından ise zengin gıdalardır. Düzgün pişirildiğinde ıstakoz tüketimi pek zararlı olmasa da, iyi pişirilmediğinde ıstakozun zararları şu şekilde sıralanabilir.
Istakozun zararları nelerdir?
- Tiamin eksikliği ve sindirim sistemi: Çiğ ıstakoz veya az pişmiş ıstakoz tüketimi, B1 ve tiamin gibi vitaminlerin eksikliğine neden olabilir. Bu vitaminler sindirime yardımcı olan vitaminlerdir. Eksiklikleri sindirim sistemi bozukluklarına, böbrek fonksiyonlarının zarar görmesine ve diyabete neden olabilir. İyi pişirildiği takdirde bu tür bir sorunla karşılaşmanız söz konusu değildir.
- Gıda zehirlenmesi: Çiğ ya da az pişmiş ıstakoz tüketimi gıda zehirlenmelerine neden olabilmektedir. Istakozlar yaşadığı sularda bulunan, toksinleri, bakterileri ve virüsleri bünyesinde bulundurabilmektedir. Bu nedenle iyi bir şekilde pişirilmeden tüketilmesi, mide bulantısı, ishal, karın ağrısı, karın krampları, baş ağrısı, halsizlik ve kusma gibi zehirlenme belirtilerine ıstakozun zararları arasında rastlanılmaktadır.
- Hepatit riski: Karaciğer iltihaplanması sonucu hepatit oluşumları gözlenir. Karaciğerin iltihaplanmasından ise kirli sular ve kirli sularda yaşayan yiyecek kaynakları sorumludur. Özellikle çiğ ya da az pişmiş balık ve kabuklu deniz ürünlerini tüketmemek, hepatit virüsü ile kontamine olma riskinin önüne geçmenize yardımcı olur.
- Sirozlular için zararlı olabilir: Istakozun zararları siroz hastaları için de mevcuttur. Istakoz gibi deniz ürünleri içerdikleri timnodonik asit ve diğer zararlı maddeler nedeni ile trombositlere zarar vererek kan pıhtılaşma süresini uzatır. Istakozlar inorganik tuzlar ve mineraller bakımından zengin olmasının yanı sıra yüksek kaliteli proteine de sahiptirler. Bu sayede vücuda emilimleri çok hızlı ve kolay olmaktadır. Karaciğerinde rahatsızlık bulunan hastaların bu gıdaları vücutta işlemeleri düzelmelerine engel olmaktadır.