Isırgan Otunun Zararları

Isırgan Otunun Zararları

Isırgan otu Avrupa ve Asya’nın soğuk bölgelerinde çalı gibi yetişen ve şu anda dünya çapında bulunabilen ıtırlı bir bitkidir. Adını, yapraklarında bulunan ve dokunulduğunda veya cildinize temas ettiğindi kaşındırıcı ve acı verici kimyasallar içeren tüylerinden almaktadır. Yüzyıllardır bitkisel ilaç olarak kullanılan ısırgan otunun zararları da mevcuttur.

 

Isırgan otunun zararları nelerdir?

ısırgan otu zararları nelerdir
Isırgan Otu

1-Cilt tahrişi: Bitkisel tedavi olarak kullanılırken aşırıya kaçılırsa mide şikayetleri ve terlemeye neden olan ısırgan otu aynı zamanda dokunulduğunda cilt tahrişlerine neden olabilir.

2-Isırgan otu gebelik ve emzirmede zararlı olabilir: Isırgan otu gebelik sırasında size ve bebeğinize zararlar verebilir. Karında kasılmalara neden olarak düşüğe neden olabilir. Eğer emzirme dönemindeyseniz bebek için zararlı sonuçlar ortaya çıkarabilir. Bu dönemde kullanımından kaçınmanız bebeğinizi olası risklerden korur.

3-Isırgan otu ve diyabet: Isırgan otunun kan şekeri seviyesini düşürücü etkisi vardır. Bu durum diyabet için tedavi gören kişilerde düşük kan şekeri olasılığını arttırır. Diyabet hastalarının ısırgan otunun zararlarından etkilenmemesi için kullanımından kaçınmalarında fayda var.

4-Düşük tansiyona neden olabilir: Isırgan otu kan basıncının düşmesine neden olabilir. Eğer düşük kan basıncına sahipseniz ısırgan otu kullanımında dikkatli olmanız gerekir.

5-Böbrek problemleri: Isırgan otu tüketimi idrar atımının artışına neden olmaktadır. Eğer böbrek problemleri yaşıyorsanız bu problemlerin artışına neden olması da ısırgan otunun zararları arasındadır.

6-Bazı ilaçlar ile kullanımı: Isırgan otu bazı ilaçlar ile kullanıldığında etkileşime girebilir. Kan inceltici ilaçlar, diüretikler, tansiyon ilaçları, anti-enflamatuar ilaçlar bunların arasında yer almaktadır. Bazı bitkisel ilaçlarla da etkileşime girebilirler. Eğer başka ilaçlarla birlikte kullanıldığında yan etkilere rastlarsanız, doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.

7-Olası alerjik etkileri: Isırgan otu kullanımı, kaşıntı ve hapşırma gibi alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bazı araştırmacılar ısırgan otunu 1 hafta süreyle kurutmanın, alerji riskini düşürdüğünü söylemektedirler. Fakat normalde bitkilere karşı hassasiyeti olan kişilerin, kurutulduktan sonrada ısırgan otunun tüketiminden kaçınmalarında fayda var.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir