Göğüs Kisti Zararları
Kist kelimesi duyulduğunda kanser hastalarında kist oluştuğundan genelde insanlar üzerinde korku yaratır. Ancak kist çeşitleri çok fazladır. İyi huylu ya da kötü huylu olabilir. Büyüklüğü değişkendir. İnsanlar hekim tarafından muayene edilip vücudunun bir yerlerinde kist olduğunu öğrendiklerinde hemen paniğe kapılmamalıdır. Günümüz teknolojisinde iyi huylu kistlerin tedavi işlemi çok kolay hale gelmiştir. Kötü huylu olanlarında büyümemesi ve tekrar etmemesi önemlidir. Göğüs kisti de memelerde bulunan süt kanallarının tıkanması ile olur. Genelde iyi huylu içi sıvı dolu kabarcıklarıdır. Kadınlarımızın birçoğunda görülen bir durumdur. Bazı yiyecek ve içeceklerin fazla tüketimi, ruhsal etkenler, hormonsal değişiklikler, kullanılan yanlış çamaşırlar sonucu oluşan salgıya yerleşen kistler, terleme önlemek amacıyla uygulanan kimyasallar gibi birçok sebebi olabilir. Aşırı ağrılı olursa, ciltte bozukluk görülürse, harekette zorlanma meydana gelmeye başlamışsa hemen doktora başvurmak gerekir. Terleme önleyici özellikle koltuk altına kullanılan ürünlerden sakınmak gereklidir. Ter bezlerini tıkamaları sebebiyle toksinler dışarı atılamayacak ve göğüs kanallarına doğru inerek tıkanmalarına sebep olacaklardır. Menopoz öncesi kadınlarda sık görülür. Genellikle menopoz ile birlikte kaybolur. Yumrunun oluştuğu alanda ağrı ve hassasiyet hissedilebilir. Adet döneminden önce yumruda hassasiyet ve büyüklükte artış görüşmesi normaldir. Sağlıklı kadınlarda göğüs genellikle üzüm şeklinde hissedilir. Bunun dışında daha sert bir yumru ile karşılaşılırsa ve adet dönemi sonrası küçülme olmazsa, ağrı yapar ve aşırı rahatsızlık verici olursa hemen doktora başvurulmalıdır. Doktorun kist olup olmadığını anlaması için yapacağı tetkikler vardır. Fiziki muayene devamında büyüklüğüne ve sertliğine göre değerlendirecektir. Yumuşak olanlarda iğne ile girip içindeki sıvıyı çekme işlemi uygulanabilir ve bunlarda kanser riski fazla değildir. Yumru kaybolduysa ve sıvı kanlı değilse iyi huyludur endişe etmeye gerek yoktur. Kanlı sıvı geldiyse ve yumruda küçülme olmadıysa sıvının laboratuar testlerine gönderilmesi gereklidir. Sert ve büyük olanlarda kanser riski daha fazladır. Ultrason muayenesi ile kistin içyapısı belirlenebilir. Ve ona göre devamındaki gerekli tetkikleri yaptırır. Kistin durumuna göre cerrahi müdahale gerekebilir. Normal sıvı olanlarda ameliyata gerek kalmamaktadır. Diğer bir tedavi yöntemi de iğne ile sıvıyı çekmek dışında tekrar etmemesi ve kendi kendini azaltması için doğum kontrol hapı kullanımı tavsiye edilmektedir. Bu tedavinin amacı adet döngüsüne göre hormonların etkilemesiyle oluşan kistleri hormonları düzenleyerek önlemektir. Göğüs kistinde erken teşhis önemlidir. Yumru büyümeden, sertleşmeden iyice yerleşip bütün göğsü doldurmadan tedavi olmak gerekmektedir. Günümüzde birçok kadın bunun bilicindedir.
Göğüs Kistinin Zararları Nelerdir?
- Göğüs içinde süt kanallarının tıkanması ile oluşan içi sıvı dolu baloncuk yumruları büyüklüklerine göre rahatsızlık verecek ve bazı zamanlar ağrı yapacaktır.
- Kist oluştuğunun öğrenilmesi kişi üzerinde stres ve endişe oluşturur. Sakin davranıp tedavisine yönelmek daha sağlıklı sonuç verecektir.
- Sıvının kanlı olması, yumrunun küçülmemesi, aşırı ağrılı olması, cilt üzerinde etkileri olması ciddi sorunlardır. Cerrahi müdahale ile kist alınabilir.
- Zamanında teşhis önemlidir. Geç kalınması ve büyümesi ya da kistin kendini tekrar etmesi sonucu bütün göğse yayılırsa göğsün alınması sonucunu doğurabilir. Bu sebepten hekimlerce her kadının düzenli kontrolden geçmesi önerilmektedir.
Merhabalar goguslerimdeki kistler yaklaşık bir yıl öncesine kadar koltuk altına yakın bir yerde ve yaklaşık 2 buçuk santimi fakat şu anda goguslerimdeki deki kistler sertleşti ve tamamen bütün gogusumun içini kapladı sağ gözümde şekil bozukluğu mevcut koltuk altına doğru yatmakta sandım olmuyor arasıra sadece sizilarim var iccamasiri taktiğin zaman nefesim dalıyor sancı oluyor ve gogus kerim sürekli büyüyor akıntılar ve uçlar da beyaz bir tabaka da mevcut ayrıca uçlarda ve kenar kar da bene benzeyen ve çoğalan siyah lekeler de var ve sizilarim sırtıma ağrı ve ağırlık veriyor