Fizik Tedavisinde Meydana Gelebilecek Zararlar
Eski zamanlarda teknoloji yaygın kullanılamazken tıbbın yeterince ulaşamadığı yerler ve zamanlar olmuştur. İnsanlar eklem ağrılarına, kas ağrılarına, romatizma rahatsızlıklarına, fıtık ağrılarına, felç sonrası hareket geliştirme, organların yeniden işlevlerini yerine getirmesi için çalışmalarına ve bunlara benzer birçok rahatsızlıklarına çare aramışlardır. Doğal kaynak sıcak sulardan, çeşitli çamur banyolarından, özel masajlardan, güneşten gelen ısı ve ışınlardan faydalanarak kendilerince tedavi üretmişlerdir.
Günümüz teknolojisi de kullanılarak geçmişte bulunan bu kaynakları ele alıp makineler üretmiş hatta bazı uygun kaynakların çıktığı bölgelere termal tesisler kurulmuş ve insanların tedavilerini daha çabuk ve kolay almalarını sağlamıştır. Bu sistemden birçok insan faydalanmaktadır. Deri üzerinden belli bir akımda verilen elektrik, hareket etmeyen uzuvda yapılan masaj dalgaları ve buna benzer yöntemler ile zararsızca uygulanan bir tedavidir. Ortopedi doktorları tarafından yönlendirilen hastaların birçoğu aldıkları fizik tedavi sonucu iyileşme göstermişlerdir. Sadece ortopedi değil başka bölümlerden de doktorlar tarafından fizik tedavi yöntemleri tavsiye edilmektedir. Elektrik, ışık, ısı, masaj gibi faktörler kullanılarak işlevini yerine getirmeyen ya da yavaş getiren organların onarımı yapılmaktadır. Böylece kişiler bütün uzuvlarını kullanabilmekte ve ağrıları hafiflemekte hatta tamamen geçmektedir. Ancak bu sistem herkes için geçerli değildir. İnsanlar için fizik tedavinin faydası kadar zararları da olabilir.
Fizik Tedavinin Zararları
- Elektrik ile fizik tedavi uygulanan hastalarda kalp pili var ise bu kalbi olumsuz etkileyecektir. Böyle durumlarda fizik tedavi zorunlu ise doktor kontrolünde olmalıdır.
- Açık yara ve iltihaplı bölgeler varsa fizik tedavi uygulamak sakıncalı olmaktadır.
- Kanser teşhisi konulmuş kişilerde fizik tedavi sırasında diğer hücrelerin kendini yenilemesi sağlanırken kanserli hücrelerinde üremesi riski vardır. Bu nedenle bu kişilerde fizik tedavi uygulanmamalıdır.
Fizik tedavi, elektrik akımı ve dalga boyları kullanılarak uygulanan bir tedavi şeklidir. Bu tedavinin amacı ağrılara neden olan akımları hızlandırmak ve beslenmeyi sağlamaktır. Bunun içinde fizik tedavisinde çeşitli cihazlar kullanılır. Tedavi sırasında elektrik akımı ve çeşitli dalgalar kullanıldığı için fizik tedavinin muhakkak doktor kontrolünde yapılması gerekiyor. Eğer fizik tedavi uzman olmayan bir doktor tarafından yapılırsa o zaman Fizik tedavinin zararları ortaya çıkacaktır. Fizik tedavi vücutta ağrı yapan tüm hastalıklar için en iyi tedavilerden bir tanesidir.
Aslında fizik tedavinin herhangi bir zararı ya da yan etkisi bulunmuyor.
Zaten fizik tedavi çeşitli rahatsızlıklarda sonra ortaya çıkmış olan yan etkileri ortadan kaldırmak için uygulanan bir tedavi şeklidir. Bu tedavi ile vücuttaki ağrılar tamamen ortadan kaldırılır ve hastanın daha rahat etmesi sağlanır.
Fizik tedavi uygulamalarında derin ve yüzeysel ısı çeşitleri, düşük voltajlı olan elektrik akımları, masaj, egzersiz gibi yöntemler kullanıldığı için bunların vücuda herhangi bir zararının olup olmadığı düşünülebilir. Ancak böyle bir durum söz konusu değil. Çünkü uygulanan tüm bu yöntemlerin herhangi bir yan etkisi ya da zararı yoktur. Bu nedenle fizik tedavinin de herhangi bir yan etkisi ya da zararı bulunmuyor. Sadece uygulamayı yapan kişiye ve uygulama türüne göre zararlar ortaya çıkabiliyor. Yani fizik tedaviyi uygulayan kişi eğer gerekli bilgilere sahip değilse ve uygulama tamamen yanlışsa o zaman Fizik tedavinin zararları ortaya çıkabilmektedir. Bu yanlış uygulamalar ise herhangi bir hastalığa değil fiziksel hasarlara yol açar. Yani vücudunuzdaki bir organ ya da uzuv yanlış müdahaleler sonrasında zarar görebilmektedir. Kısacası fiziksel tedavinin herhangi bir zararı yoktur. Sadece yanlış uygulamanın zararları bulunmaktadır.
Ayrıca fizik tedavide kullanılan cihazla ilgili bilgiye “TENS Cihazı Zararları” ulaşabilirsiniz.
Güncelleme; 30.08.2018