Epidural Doğumun Zararları
Epidural Doğumun Zararları
Son yıllarda pek çok anne adayının tercih ettiği yöntemlerden bir tanesi olan epidural doğum halk arasında ağrısız doğum olarak da adlandırılır. Bu şekildeki doğumlarda hamileler ağrı hissetmezler. Epidural doğumda kullanılan anestezi çeşitlerinden bir tanesi olan epidural anestezide vücudun belirli bölgelerindeki ağrı iletimi durdurulur. Lokal anestezi grubundaki anestezilerden birisi olan edipural anestezi, sezaryen doğum başta olmak üzere çok sayıda bel altını ilgilendiren cerrahi girişimlerde rahatlıkla kullanılır. Bu yöntem ile doğum yapmak özellikle son yıllarda giderek yaygınlaşmıştır. Ancak kişilerin ağrısız bir doğum yapmalarını sağlayan edipural doğumun kişiler üzerinde bazı zararları da bulunur. Peki, epidural doğumun zararları nelerdir? Epidural doğumun olumsuz etkilerini yani zararları hakkındaki bilgileri aşağıdaki alanda bulabilirsiniz.
Epidural Doğumun Zararları Nelerdir?
- Kan basıncına etkisi: Epidural anestezi ile yapılan doğumlar kişilerin kan basıncının düşmesine neden olur. Doğum sırasında hem anne adayının hem de bebeğin oksijen ihtiyacının karşılanması için yeterli kan basıncının olması gerekir. Bu yüzden kan basıncının düşmesi nadiren de olsa olumsuz bir etki yaratabilir.
- İdrar yapmaya etkisi: Edidural doğum hamilelerin idrarını yapamamalarına neden olabilir. Doğum esnasında mesanenin dar olması rahim boynunun genişlemesini engelleyebilir ve böylece doğumda sorunlar ile karşılaşılabilir, bu yüzden epidural doğum yapacak olan anne adaylarına işlem öncesinde sonda takılır ve idrarlarını yapmaları sağlanır.
- Doğum sonrasında hareketsizlik: Doğumdan sonra rahatça hareket edilemeyebilir. His kaybı olduğu için anestezinin etkisi tamamen ortadan kalkana kadar bacakların rahat bir şekilde hareket edebilmesi mümkün olmaz.
- Bebeğin emmesi ile ilgili riskler: Epidural doğum sonrasında bebeklerin annelerini emmeleri ile ilgili bazı sorunlar oluşabiliyor. Normal bir doğumdan sonra bebekler annelerinin memelerini az bir yardım alarak kolayca bulabiliyorlar ancak, epidural doğum ile dünyaya gelen bebeklerin yön bulamama ya da rahat bir şekilde memeyi ememe gibi şikayetleri olabilir.
- Tansiyonu düşürme riski: Epidural doğumun zararları arasında yaygın olarak görülen tansiyon düşüklüğü de bulunur. Bunun la birlikte baş dönmesi, mide bulantısı, vücut ısısının düşmesi ve titreme, nabzın düşmesi gibi olumsuz durumlar ile de karşılaşılabilir. Bu yüzden doğuma girecek olan kişilerin doğumdan önce bu konular ile ilgili bilgilendirilmeleri gerekir.
- Geçici bel ağrısı: Ağrısız doğum olarak da bilinen epidural doğumda bel kaslarının gevşemesi ve lif zedelenmesinden dolayı belirli bir süre bel ağrısı yaşanabilir. Bu ağrı çok uzun sürmez ancak kişilerin kısa bir süre de olsa bel ağrısı çekmelerine neden olabilir.
- Cilt üzerine etkisi: Epidural doğum sırasında hastaya verilen ilaçlar cildi hassas olan bazı kişilerin ciltlerinde kaşıntılara neden olabilir.
- Felç olma riski: Çok nadirde olsa epidural doğum sırasında paraliz yani felç olma olasılığı vardır. İşlemden sonra tam olarak his kaybı yaşanabilir ve kişiler hareket etme kabiliyetlerini kaybedebilirler.
Epidural anesteziyle dogum yaptim.tam 11 ay oldu dogumdan sonra ayaktayken ayaklarima birden agri giriyor ve belime geldikce siddetleniyo ve kesiliyor…anesteziyi atamadigimi soylediler ama arastiracagim bu durumu çünkü heran kizim kucagimdayken olabiliyor ve kizimi zor tutuyorum dayanilmaz bir aci cekiyorum.. bu konuyla ilgili bilgisi olan varsa yonlendirebilirsiniz