Eklem Romatizmasının Zararları

Eklem Romatizmasının Zararları

Genellikle anneanne ve babaannelerimizden çok sık duyduğumuz bir şikayettir romatizmaların azması. Eklem romatizmaları, eklemlerin fonksiyon göremeyecek kadar kötü şekilde iltihaplanmaları durumunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Oldukça ağrı verici ve kronik autoimmün hastalığı olarak geçmektedir. Eklem romatizması rahatsızlığının belirtileri, eklemlerde ağrı, şişlik, yorgunluk gibi bulgulardır. Genellikle 45-65 yaşları arasında rastlanılmaktadır ve kadınlarda erkeklere kıyasla 3 kat daha fazla görülme riski vardır. Ayrıca maalesef ömür boyu kişiyle bütünleşen bir hastalıktır. Erken dönemde tanı konulması ve doğru müdahalenin anında yapılması çok önemlidir. Eklem rahatsızlıkları olan kişilerin, 10 sene sonra üçte birinde çalışamama durumu ortaya çıkmaktadır. Aynı zamanda 25 sene içerisinde de eklemleri tamamen kaybetme ve engellilik gelişmektedir. Peki bu eklem romatizmasının zararları kişileri daha başka ne şekillerde etkilemektedir, görelim.

Eklem Romatizmasının Zararları

1-Hareket kabiliyetinin kaybedilmesi: Eklem romatizmaları için gereken en önemli şey erken tanı ve müdahaledir. Eklemlerde meydana gelen iltihaplar önemsenmediğinde belli bir süre içinde kişiler eklem yerlerine göre, yürüme veya oturma gibi tüm hareket kabiliyetlerini kaybedebilmektedir.

2-Sürekli ağrı hissedilmesi: Eklem romatizması olan kişilerin en büyük sorunlarından biri çektikleri ağrılardır. Henüz daha ileri gitmeden tedaviye başlanılması halinde bile devam etmesi muhtemel bu romatizman ağrılar kişilere oldukça zor zamanlar yaşatabilmekte ve günlük yaşamlarını kısıtlayabilmektedir.

3-Eklemlerde şekil bozukluklarına sebep olması: Kronikleşen veya artık tedavisi için gereken süreye çok geç başlanılan eklem romatizması rahatsızlığı çeken hastalar için oldukça moral bozucu olan durumlardan biri de eklemlerindeki iltihaptan kaynaklanan şekil bozukluklarıdır. Eklemlerin etrafındaki kaslar zayıflamaya başlayarak kasları kemiğe bağlayan tendonlar kopar ve özellikle eller için sık yaşanan bir durum olarak eller dışa doğru dönmeye başlar.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir