Dış Gebeliğin Zararları
Dış Gebelik
Dış gebelik kısaca açıklamak gerekirse, döllenmiş yumurtanın rahim harici herhangi bir yere yerleşmesidir. Döllenmiş yumurta herhangi bir nedenden dolayı tüplerden anne rahmine olan yolculuğunu tamamlayamaz ve başka bir yere yerleşir. Gebeliğin ilk aylarında yumurtanın anne rahminde olup olmadığı kolay kolay anlaşılamaz. Zira dış gebelik de ilk aylarda normal gebelikle aynı belirtileri gösterir. Normal gebelikte olduğu gibi ilk olarak adet kanamaları gecikir ve gebelik testi yapıldığında yine pozitif çıkar. Normal gebelikte görülen bulantılar, kusmalar ve göğüslerdeki hassaslık yine dış gebelikte de gözlenen belirtilerdir. Bu nedenle ikisini ayırt etmek zordur. Ancak bir süre sonra bebeğin gelişmesi ile tüpler genişler ve bir süre sonra da yırtılmalar başlar. Bu süreden sonra da dış gebelik olduğu belirlenemezse, anne adayı için kötü sonuçlar meydana gelir. Dış gebelik zararları özellikle anneye zarar verdiği için en kısa zamanda teşhis edilip tedavi edilmelidir.
Dış Gebelik Zararları Nelerdir?
- Ölüm: Hamilelik sırasında özellikle ilk üç ayda ölen annelerin 4/3’ünü ve hamileliğin tüm ayları boyunca ölen annelerin de %9 ile %13 arasında bir oranı dış gebelik oluşmuş kadınlar oluşturuyor. Bunun en büyük nedeni ise rahimdeki tüplerde gelişen yumurtanın zamanında fark edilememesi ve tüplerin yırtılmasıyla anne adayların iç kanamadan dolayı hayatlarını kaybetmesiyle sonuçlanabiliyor. Bunun önüne geçmek için hamilelik sırasında sık sık doktor kontrollerinin yapılması gerekmektedir.
- Tekrar Dış Gebelik: Dış gebeliğin oluşma sebeplerinden bazıları anne adayının tüplerinden ve karın bölgesinden ameliyat geçirmiş olması ya da enfeksiyon gibi hastalıkları geçirmiş olmasıdır. Ancak dış gebeliğin oluşmasındaki en büyük etken ise anne adayının daha önceden dış gebelik geçirmiş olup olmadığıdır. Daha önce dış gebelik geçirmiş olanların tekrar dış gebelik yaşama riskleri daha yüksektir.
- Kısırlık: Genellikle tüplerde meydana gelen bu durum tedavi edildiğinde zaman kanalların tıkanmasına yol açabilmektedir. Dış gebelik zararları arasında yer alan bu durum da kısırlığa yol açmaktadır.
- Rahmin Alınması: Rahim boynunda oluşan dış gebelikleri tedavisi ancak kadının rahminin alınması ile tedavi ediliyor.
Dış gebeliğin belirtileri nelerdir?
- Ağrı, kanama gibi durumlar dış gebeliğin belirtileridir. Bu tarz durumlar sadece dış gebelikte değil düşükte de, adet gecikmesinde de yaşanabilen bir durumdur. Bu nedenle dış gebelikte kesin olarak ayırt edici bir belirti yoktur. Eğer normalin dışında şüphe duyduğunuz veya rahatsız olduğunuz bir durum varsa doktorunuza başvurunuz. Belli tetkikler yapıldıktan sonra ancak doktorunuz bu durumu anlayabilir.