Bonzainin Zararları

Uyuşturucu maddeler yıllardan beri kullanılmaktadır.  Bonzainin zararları denildiğinde başta diğer uyuşturucu maddeler gibi kısa sürede bağımlılık yapan bir madde olduğu bilinmelidir. Çeşitli sebeplerin var olduğu uyuşturucu kullanımında, eskiden bazı yazarların veya mucitlerin odaklanma problemini gidermek için bonzai kullandıkları iddia edilmektedir. Zamanla kullanım amacı ile maddelerin formları da değişmiştir. Bilimin ilerlemesi ve kimyasalların daha iyi tanınması ile beraber değişen bu formlar daha zararlı olmaktadır. Son yıllarda en yaygın uyuşturucu maddelerini bile kullanımda geride bırakan bir uyuşturucu çeşidi hayatımıza girmiştir. Bonzai birçok genci ölüme kadar sürükleyen bir kimyasaldır. Sentetik esrar olarak da adlandırılan bonzai oldukça tehlikeli ve birçok ülke tarafından yasaklanmış bir maddedir.

Gençler arasında bonzai olarak adlandırılan bu uyuşturucu maddenin gerçek adı sentetik cannabinoid. Onlarca kimyasal maddenin karışımından oluşan bu uyuşturucu maddenin bazı türleri kurutulmuş bitki yapraklarından imal ediliyor. Kimyasal olan bu maddenin zehirleyici özellikler insan sağlığına büyük zararlar verir. Bazı bölgelerde ise bu ürünün doğal olduğu gibi algılar oluşturularak, gençler bu tuzağa çekiliyor. İçeriğinde kimyasal sentetik maddelerin neler olduğu ve bu maddelerin ne özellikler gösterdiği halen tam olarak bilinmiyor.

Bonzainin yan etkileri

Kullanıldığında ölümlere dahi sebebiyet veriyor. Esrardan daha kuvvetli etki bırakan bu madde mide bulantısı, kusma, kalp ritim bozukluğu, böbreklerde tahribatlara yol açıyor. Gençlerin kolay yönlendirilmesi, hayal görmesi, algılama problemleri ve aşırı reaksiyonlara sebebiyet veren madde gençlerin sosyal hayatlarını da alt üst ediyor. Bonzai kullanan bir kişi de şu belirtiler ortaya çıkıyor:

– Sinirlilik
– İçine kapanma
– Odadan çıkmama
– Mutsuzluk
– Huzursuzluk
– Aşırı hareketlilik
– Öfke patlamaları
– Uykusuzluk
– Kaygı
– Ders başarısında düşüş
– Arkadaş değişikliği
– Kıyafet değişikliği
– Kendi kendine konuşma
– Hayal görme

Madde Bağımlılığı

 

Bonzainin zararları nelerdir?

  • Çok zor kurtulabilen bir bağımlılıktır.  Kullanıcılarına her seferinde daha fazla alma isteği uyandırmaktadır. Bağımlılığının bu kadar kısa sürede oluşunun aksine maalesef bu bağımlılığın giderilmesi için harcanan zaman uzundur.
  • Çeşitli kalp sorunlarına sebep olur. Kalp sağılığı için potansiyel bir tehlike taşımaktadır. Kullanımın ardından kalp atışının hızlanması ve şiddetlenmesi olarak adlandırılan çarpıntı oluşumları sıklıkla görülmektedir. Bunun yanında birçok bağımlı da kalp krizi geçirmiştir.
  • Kullanımın ardından paranoyalar başlar. Bağımlılar maddeyi vücutlarına aldıklarından kısa bir süre sonra hayal görmeye başlarlar. Kısa bir sürede çevrelerindeki kişilerle iletişimlerini koparırlar. Farklı bir hayal dünyasına girerek bir takım halüsinasyonlar görmeye başlarlar. Bunun yanında ölüm korkusu oluşur ve kaygılar başlar. Şizofreniyi tetiklediği bilinmektedir.
  • Körlük ve felç olan birçok bağımlı vardır. Bazı kişilerde bonzai kullanımı sonucunda geçici körlük ve felç oluşumları görülmektedir. Bu semptomlardan sonra kişilerdeki korku ve panik daha da artarak saldırganlaşmaları mümkündür.
  • İçeriği belirlenemeyen bir kimyasaldır. Bonzainin içeriğinin yaklaşık %25’ i bilinmektedir ve kokaine oranla 100 kat daha zehirlidir.

Bonzainin Diğer Zararları

– Mide bulantısı ve kusma
– Hipertansiyon
– Kalp ritmindeki dengesizlikler
– Çevreye karşı algılarda zayıflama
– Kolay yönlendirilebilme
– Hayal görme
– Hareket edememe
– Bilinç kaybı
– Gözlerde kızarma
– Anksiyete
– Panik atak
– Agresif hareketler
– Konuşma güçlüğü
– Olayları algılama problemi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir