Benzoik Asitin Zararları
Benzoik Asit Zararları
Benzoik asit gıdalarda kullanılan katkı maddelerinden biridir. Numarası E 210 olarak bilinen bu katkı maddesi, benzoin reçinesinden elde edilmektedir. C6H5COOH olarak kimyada bulunan bu madde renksizdir. Bazıları kristal bazıları ise toz şeklinde bulunmaktadır. 16. Yüzyılda benzoin reçinesinin damıtılması yolu le keşfedilmiştir. Benzoik asit doğada farklı besinler içerisinde bulunmaktadır. Bunların en büyük örnekleri ise kiraz, yaban mersini, mantar, kızılcık, tarçın ve de karanfildir. Bunların dışında bazı süt ürünlerinde kendiliğinden bakteriyel mayalanma sırasında da üretimi sağlanır. Benzoik asit küflenmelere karşı önlem oluşturmaktadır. Tekstilde pamuk liflerinin boyanmasında kullanım alanı yaratmaktadır. Otomobillerin antifrizlerinin soğutucu kısmına katılan bazı kimyasal maddelerin içerisine katılır. Sentetik plastik elde etmek için, tütün ilaçlamak için, deride oluşan mantar hastalıklarını önlemek için de benzoik asit kullanılmaktadır. Ayrıca mayaların oluşmasını önlemekte de son derece etkindirler. Kullandığımız birçok ürünün içerisinde bu madde yer almaktadır. Şampuanlar, tıraş köpükleri, saç köpükleri, saç boyaları gibi birçok ürünün içerisinde bulunan bu madde hayatımızda fark etmesek de birçok noktada bize yarar sağlamaktadır. Ancak Benzoik asit zararları da bulunmaktadır.
- Alerji: Bazı kişilerde bu maddeye karşı alerji durumu ortaya çıkmaktadır. Geçici alerjilere neden olduğu bilinmektedir.
- Astım: Gıda maddelerinin özelikle de çocuklar üzerindeki etkilerinden biri de astımdır. Bu maddelerin sık kullanılması ile bu rahatsızlıklar ortaya çıkmaktadır.
- Kanser: Çoğu gıda maddesi kanser yapıcı özelliğe sahiptir. Bu nedenle bu ürünlerin tercih edilmemesi ya da en azından çok nadir olarak tercih edilmesi gerekir.
- Miktar: Günlük olarak 5 mg’dan fazla bir şekilde tüketilmesi sağlık açısından yararlı değildir. Eğer mümkünse hiç tüketilmemesi gerekir.
Benzoik asit zararları sadece insanlar için değil hayvanlar ve de bitkiler için de geçerlidir.