Behçet Hastalığının Zararları
Behçet Hastalığının Zararları
Türk Doktor Hulusi Behçet tarafından teşhis edilmesi üzerine Behçet hastalığı adı verilen hastalık ağız içerisinde ve de cinsel bölgede ülser ile eklem, der, göz, sinir ve damar tutulumu olarak bağışıklık sistemi ile alakalı bir hastalıktır. Sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte nadir görülen bir hastalıktır. Engellenemez ancak bulaşıcı değildir.
En çok görülme sıklığı bakımından30-40 yaş erkeklerde görülmektedir.
Her hastalıkta olduğu gibi Behçet hastalığının zararları da bulunmaktadır. Peki, bu zararlar nelerdir?
- Ağız yaraları: Bu hastalığa yakalanan hemen hemen her insanda aft denilen ağız yaraları oluşmaktadır. Sayısı belli olmayan küçük yararlar ile hasta zarar görmektedir. Büyük yararların oluşumu çok nadirdir.
- Deri tutulumu: Sivilce görünümünde olan kırmızı renkte sert ve de deriden bir hayli kabarık görünen lezyonlara verilen isimdir. Her insanda vücudun aynı yerinde ve de aynı şekilde çıkmayabilir.
- Genital yaralar: Genital bölgede yer alan bu yaralar he kızlarda hem de erkeklerde genellikle ergenlik döneminden sonra görülür.
- Eklem Tutulumu: Genellikle çocuklarda bileklerde, el ve ayak eklemlerinde görülür. Birkaç hafta içerisinde geçer ancak var olduğu süre içerisinde kişiye sıkıntılar yaratır.
- Göz Tutulumu: Behçet hastalığının zararları arasındaki en önemli madde arasında olan göz tutulumu genellikle çocukların %50’sinde görülür, Ancak erkek çocuklarda bu oran artar ve de %70’lere kadar çıkar. Genellikle gözün ikisi de tutulur.
- Nörolojik Tutulum: Bu etmen nadir de olsa hastalarda ortaya çıkabilecek rahatsızlıklardan biridir. Baş ağrısı, psikiyatrik sorunlar bunların başında gelmektedir.
Behçet hastalığının zararları arasında olan bu maddeler her hastada görülmeyen ancak görülen hastalarda da büyük zararlar oluşturan etmenler arasında olup hem kız hem erkek çocuklarda daha fazla görülmektedir.