Aşırı Tüketimin Verdiği Zararlar
Aşırı Tüketim Ne Anlama Gelir?
İhtiyaçlara yönelik tasarlanmış ve özel ambalajları içerisinde insanlara sunulan tüketim ürünlerinin normal dengenin üzerinde olan kullanımlarına aşırı tüketim adı verilmektedir. Aşırı tüketim hem kişinin kendisine tepeden tırnağa kadar zararlı hem de çevresine zararlıdır. Bu sebep ile besinler başta olmak üzere aşırı tüketimden kaçınılmalı ve normal standartlarda kalınması için çabalanmalıdır. Besinler söz konusu olduğunda aşırı tüketimin verdiği zararlar ilk olarak bedeni etkilemektedir. Bunun dışında çevre de yapılan aşırı tüketimden payına düşeni alarak olumsuz yönde etkilenmektedir. Bu bağlamda öncelikle kendimizi sonra da çevremizi koruyabilmek adına fuzuli tüketimlerden kaçınmalı ve mantıksal çerçeveler ile kendimizi sınırlamayı öğrenmeliyiz. Bu sayede hem sağlıklı nesiller yetiştirebilir hem de onlara daha sağlıklı bir dünya, daha sağlıklı bir çevre bırakabiliriz.
Aşırı Tüketimin Verdiği Zararlar Nelerdir?
- Bedensel olarak aşırı tüketimin verdiği zararlar arasında ilk sırada kalp damar hastalıkları yer almaktadır. Gereğinden fazla yiyecek ve içecek tüketimleri bu hastalıkları tetiklediğinden tüketim esnasında sınırlar belirlenmelidir.
- Diyabet de fazla miktarda yiyecek tüketimine bağlı olarak alınan kilolar tarafından tetiklendiğinden bu konuda hassas davranılması gerekmektedir. Özellikle aile geçmişinde bu hastalık bulunan kişilerin özellikle dikkat etmeleri ve kendilerini olumsuz sonuçlar doğurabilecek olan aynı hastalıktan korumaları gerekmektedir.
- Çevresel olarak aşırı tüketimin verdiği zararlar göz önüne alınacak olursa ilk akla gelen her kirlilik olmaktadır. Kullanılan ürünlerin ambalaj atıkları çoğu zaman doğada çözünmediğinden çevre kirliliğine, araçların aşırı kullanımının da hava kirliliğine yol açarak bölgede bulunan oksijen miktarını etkilediği herkes tarafından bilinmektedir.
- Aşırı tüketimin verdiği zararlar arasında her gün içilen kafeinli içeceklerin verdiği zararlar da yer almaktadır. Sürekli tüketilen kafein vücudun metabolik yapısını olumsuz yönde etkilemektedir.