Aseton Zararları

Aseton Zararları

Kolay şekilde alev alan ve uçucu bir madde olan aseton, birçok alanda kullanılır. Aseton zararları da her kimyasal maddede olduğu gibi mevcuttur ve kullanırken dikkat edilmesi gerekir. İyi bir çözücüdür ve çoğu fabrikasyon aşamalarında kullanılır. Fakat aseton denilince aklımıza ilk başta bayanlar için tırnak temizleme aracı gelmektedir. Yaygın olarak tırnaklar üzerindeki ojeleri çıkarmak amacı ile kullanılmaktadır.

 

  • Aseton zehirlenmesi: Aseton doğal olarak vücudunuzda bulunan bir maddedir. Aseton zehirlenmesi ise bu maddenin vücudunuzda gereğinden fazla olması durumunda gerçekleşir. Fazla olmasının sebebi başka hastalıklar olabilirken aynı zamanda koklanması ile de ortaya çıkabilir. Aseton bir çözücü olarak kullanılan ojelerin içerisinde de vardır ve ojenin akışkan halde kalmasını sağlar. Sürüldükten sonra uçucu özelliğinden dolayı havaya karışır ve dikkatli olmazsanız solunum yoluyla içerisindeki toksinleri vücudunuza alırsınız. Aseton zehirlenmesi durumunda baş dönmesi, mide bulantısı ve bilincinizde dalgalanmalar yaşayabilirsiniz. böyle bir durumda ilk yapmanız gereken açık havaya çıkarak derin nefes almaktır. Böylece toksinleri vücudunuzdan daha hızlı uzaklaştırmış ve etkilerini azaltmış olacaksınız. Bazen çocukların ulaşabileceği yerlerde saklandığında kötü sonuçlarla karşılaşılabiliyor. Aseton içmek çocuklarda sık karşılaşılan durumlardan birisi. Çocuğum aseton içti ne yapmam gerekir gibi soruları sormak istemiyorsanız onların ulaşamayacağı yerlerde saklamanızda fayda var.

Aseton Zararları Nelerdir

Aseton zehirlenmesi
Tırnaklarınızı temizlerken, sağlığınızı kirletmeyin!
  • Aseton koklamanın zararları: İçerisindeki güçlü kimyasallar solunum yolu ile alındığı zaman astım gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Akciğerler açısından da oldukça zararlıdır ve yoğun şekilde maruz kalmak çok ciddi problemlere neden olacaktır. Aseton zararları en çok solunum yolu ile etkisini gösterir. Kullanılacağı zaman koklanmamasına dikkat edilmesi iyi olur.
  • Aseton cilt üzerinde de olumsuz etkiler doğurur. Cilt kurulukları, tırnakların solması ve sararması, deri ve tırnak soyulmalarına neden olabilir. Tahriş ve yanmalar da meydana gelir.
  • Kan basıncının azalmasına da yol açar.
  • Alkolde de olduğu için uyku hali ve halsizlik gibi durumları da beraberinde getirir.
  • Şeker hastalarının idrarlarında da aseton vardır. Hastalıkları dolayısı ile vücutları yüksek miktarda aseton üretmektedir. Bunun etkilerinden kaçmaları için asetonla harici bir temasa girmemeleri gerekir.
  • Aseton dökülen alanda bir anda ojenin çözülmesinden ne kadar güçlü olduğunu anlamak gerekir. Organlar ve deri üzerinde de hücreleri aynen bu şekilde yok eder.
  • Aşırı aseton koklanması baş ağrıları ve baş dönmesine de sebep olur.
  • Mide bulantısı ve kusma gibi etkenler de diğer sonuçlarındandır ancak her etki her kişide görülmeyebilir. Bünyeden bünyeye farklılık gösterecektir.

Sağlığınız tırnak bakımınızdan daha önemlidir. Asetonun zararları konusunda fikir sahibi olmalı ve elinizden geldiğince alternatiflerini kullanmalısınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir