Ahır Gübresinin Zararları
Ahır Gübresinin Zararları
Giderek çoğalan nüfus ile beslenme ihtiyaçları da bir hayli artmıştır. Bu ihtiyaçları karşılayabilmek için tarımdan elde edilen ürünlerin verimliliği de oldukça önemlidir. Bu verimliliğin artmasında önemli olan etmenlerden bir kaçı bitki vitaminleri, bitki yiyen böcek ilaçları, doğru sulama yöntemleri, verimli tohum kullanımı ve gübrelerdir. Gübrelerin çeşitlerinin olmasıyla birlikte uygun koşullara göre üretilen ahır yani çiftlik gübresi çiftçiler tarafından oldukça sık kullanılmaktadır. Ülkemizde ahır gübresini üreten fazlaca firma vardır. Fakat ne yazık ki hepsinin uygun koşullara göre bu gübreyi ürettiğini söyleyemeyiz. Bahsi geçen gübrenin sağlıklı sonuçlar verebilmesi için firmaların yakılmış ahır gübresi üretmeleri gerekmektedir. Uygun şekilde yakılan keçi ya da yaylada yetişen koyun gübresi daha verimli olurken sığır gübresi kullanımı pek tavsiye edilmektedir. Yakılmış ahır gübresinin daha sağlıklı olmasının nedeni yakılmamış olan gübrenin içindeki zararlı bakterilerin ölmesi ve gübrenin içinde kalan metan gazının gübreden ayrışmasını sağlamaktır.
Ahır Gübresinin Zararları Nelerdir?
1- Tarlalarda oluşan böcek larvaları: Züne, kımıl, bambul, zabrus, yaprak bitleri gibi tarlalara oldukça zarar veren böcekleri bünyesinde barındıran yahut bu böceklerin tarlalara yerleşmesini sağlayan yanlış üretilmiş ahır gübresi tarlalardaki verimi oldukça düşürmektedir. Yakılmayan ahır gübresi kullanıldığında bu böceklerin ortaya çıkmasıyla beraber çiftçiler bilinçsizce tarım ilacı kullanmakta olup bu daha kötü durumlara sebebiyet vermektedir. Yakılmış ahır gübresi kullanıldığında bu sorunla karşılaşma olasılığı daha düşüktür.
2- Çeşitli hastalıklar: Hayvanların kullandığı ya da dışarıdan bilmeden aldığı kimyasal ilaçları bünyesinde bulunduran ahır gübresi hem toprak hem de bitki için oldukça zararlıdır. Ayrıca hayvanların bağırsaklarında mevcut olan bazı enzimler ahır gübrelerine de geçmekte ve bu enzimler bitkilere oldukça zararlı olabilmektedir.
3- Toprak harapları: Toprağa direkt olarak yakılmadan atılan ahır gübresi toprağı oldukça harap etmektedir. Toprağın verimini de düşüren yakılmamış ahır gübresi bitkilerin verimini de oldukça önemli derecede düşürmektedir. Yine yakılmış ahır gübresi kullanılması halinde toprağın ve bitkinin veriminin daha yüksek olacağını söyleyebiliriz.
Tüm bu zararları ziraat mühendislerinden yardım alarak engelleyebilirsiniz.