Ağızdan Nefes Almanın Zararları
Ağızdan Nefes Almanın Zararları
Egzersiz yaparken ya da ağır yük taşırken ağızdan nefes almaya çalışmak son derece doğaldır. Fakat sürekli ağızdan nefes almak vücutta bazı tahribatlara neden olur. Özellikle çocuklarda bu durum çok daha önemlidir. Çünkü sürekli ağızdan nefes alıp vermek çocukların yüz gelişimlerini olumsuz etkileyebiliyor. Çoğumuz burun ile nefes alırız. Burun soluduğumuz havayı filtreleyen ve nemlendiren bir organdır. Fakat burunu yeterli derece kullanmadığımızda ağız ile nefes almak durumunda kalıyoruz. Ve bu durum bazı sağlık problemlerini beraberinde getiriyor.
Ağızdan Nefes Almanın Zararları Nelerdir?
- Kötü bir görünüme neden oluyor. Doğru nefes alınmadığında yüz hatlarında bozulmalar olduğu bilimsel olarak ispatlanmıştır. Nefes alma şekliniz yüz görüntünüzde önemli bir paya sahiptir. Bu durum kısa sürede değil, çocukluk çağından itibaren başlayan bir süreçtir. Bu yüzden daha çocukluktan itibaren çözülmesi gereken bir problemdir. Ağızdan nefes almak, yüz ve diş gelişimini olumsuz etkiliyor. Uzun, dar bir yüz şekli, daha az gelişmiş elmacık kemikleri, zayıf bir alt çene bu olumsuz etkilerden bazılarıdır. Ağızdan nefes alındığında bu durumun pekte estetik göründüğü söylenemez.
- Mikropların doğrudan vücuda girmesi: Burun kısmında yer alan kıllar ve mukoza, burundan alınan nefes sırasında mikropların ve diğer zararlı etmenlerin vücuda girmesini engeller. Bu sayede solunumun ilk aşamasında belirli bir güvenlik aşaması oluşturulmuştur. Ancak ağızdan nefes alındığında mikroplar rahatlıkla vücuda girebilir.
- Bademcik ya da geniz eti büyümesi: Ağızdan nefes almanın zararları arasında en çok görülenlerden birisi de bademciklerin şişmesidir. Özellikle soğuk havalarda ağızdan nefes alındığında bademciklerde büyümeler gerçekleşebilir. Bu durum da her yutkunma sırasında acı çekilmesine sebep olur.
- Ön dişlerde aralıkların oluşması: Diş sağlığı için de ağızdan alınan nefesin önemi büyüktür. Eğer kişiler sürekli olarak ağızdan nefes alırlarsa ön dişlerinin arasında boşluklar oluşmaya başlayabilir. Bu boşlukların giderilmesi için de diş doktorları tarafından operasyonların yapılması gereklidir.
- Ağız kokusu. Sürekli olarak ağızdan nefes alındığında ağzın içerisine giren mikroplar ve bakteriler sebebiyle ağır bir ağız kokusu oluşabilir. Bunun yanı sıra dişlerde sararmalar ve çürükler de daha yüksek seviyede oluşmaktadır.
- Alt çenenin ileride olması: Bademciklerde ve geniz etinde sürekli olarak büyümeler alt çenenin uzun süre ileride kalmasına ve yapısında bozulmaların meydana gelmesine sebep olabilir.
Kısaca olumsuz etkileri ;
- Baş ağrısı,
- Diş eti hastalığı,
- Boğaz ağrısı ve soğuk algınlığı semptomları,
- Ağız kokusu ve dişte sararmalar,
- Kötü uyku ve kronik yorgunluk
- Sindirim bozuklukları, gaz, reflü, vb.
Ağızdan nefes alma alışkanlığından nasıl kurtuluruz?
Sürekli olarak ve farkında olmadan gerçekleştirdiğimiz bu eylemden kurtulmak sanıldığı gibi kolay olmuyor. Tıpkı bir refleks gibi daha siz farkında olmadan vücut ağızdan nefes alma işlemini yerine getiriyor. Bu yüzden vücudumuzun doğru nefes almak için yeniden eğitilmesi gerekiyor. Bu alanda uzman olan bir nefes terapisti veya doktor sizin için en uygun seçenek olacaktır. Böylesine önemli bir konun ihmal edilmemesi ve hafife alınmaması gerekir.