Adet Görmenin Zararları

Adet Görmenin Zararları

Kadınlar bedenen hazır olduklarında ve gelişme çağlarına girdiklerinde düzenli olarak adet görmeye başlar. Adet görmek, vücudun her ay yumurtalıklarını yenilemesi ve döllenmeyen yumurtalığı vücuttan dışarı kan ile birlikte atmasıdır. Adet görmek bir kadın için yararlıdır. Ancak adet görmenin zararları da yok değildir. Kadınları zaman zaman zor durumda bırakan koşullar meydana gelebilir.

 

Adet Görmenin Zararları Nelerdir?

Adet görme döneminde yapılacak bazı eylemlerin ve adetin zararları mevcuttur. Bu durumlara kadınlar dikkat etmelidir.

  1. Adet döneminde seksin zararları: Adet döneminde ilişkiye girme sonucunda kan yolu ile enfeksiyon kapılması mümkündür.
  2. Adet düzensizliğinin zararları: Adet döneminde düzensizlikler de meydana gelebilir. En çok ise adet görülmesi başladığında ilk yıllar çok olur. Zamansız gelmesi ya da geç şekilde olması ağrıları arttırır. Yaz döneminde ise tatil planlarını bile bozabilir.
  3. Adet geciktirici ilaçların zararları: Denize girmek ya da başka birçok sebepten dolayı adet geciktirici haplar kullanılır. Bu haplar kısırlığa bile yol açacak kadar zararlıdır ve kullanılmaması önerilir. Adet döneminde düzensizliklere ve daha şiddetli ağrılara neden olur.
  4. Adetliyken denize girmenin zararları: Kadınlar adet olduklarında mikrop almaya daha yatkın bir hale gelirler. Bu nedenle deniz içerisindeki mikroplar kapılabilir ve çeşitli enfeksiyon oluşumları baş gösterebilir.

 

Adet Gecikmesinin (Adet düzensizliği) nedenleri nelerdir?

  • Psikolojik durumunuz adet döneminizi etkiler. Stres ve baskı hissedildiği durumlarda adet gecikmesi yaşanabilir.
  • Eğer bir hastalığınız söz konusuysa yine adet gecikmesi görülebilir. Fakat bu durum sürekli değildir. Hastalığı atlattığınızda vücut yine eski düzenine dönecektir.
  • Kullanılan ilaçlar yine regl dönemini etkiler. Böyle bir durumla karşılaşıldığında doktorunuza başvurmalısınız.
  • Aşırı kilo aldığınızda veya kilo kaybı yaşadığınızda vücudun hormonsal döngüsü değişecek, bu durum yine adet dönemini etkileyecektir.
  • Menopoza geçiş döneminde (Perimenopoz) adet düzeni değişir ve tamamen menopoz dönemine girildiğinde ise tamamen sonlanır. Bu dönem doğurganlığında bittiği bir dönemdir.

 

Adet Dönemi İle İlgili Bilinmesi Gerekenler 

  • Adet süresi 1 haftadır. Eğer sadece 1 gün sürüyorsa bu süre çok kısadır. En az 2 gün sürmesi gerekir. 7 günden fazla sürüyor ise bu yine normal değildir. Bu durumlarda doktora başvurulmalıdır.
  • Adet dönemleri arasında 20-35 gün olmalıdır. Regl dönemlerinin arasında geçen günler sayılmalıdır.
  • Adet kanaması çok oluyorsa bu durum kansızlığa neden olabilir.
  • İlk adet görme dönemi 9 ile 12 yaşları arasında görülmektedir. En geç ise 14 yaşında regl dönemi görülür. Daha erken veya daha geç görülüyorsa bu durum için doktora başvurulmalı ve tedavi uygulanmalıdır.
  • Adet döneminin en önemli belirtisi duygusal dalgalanmalardır. Bu durumun en önemli sebebi hormon seviyelerindeki değişikliklerdir. Aşırı iştah, mide bulantısı, rahim bölgesinde hissedilen baskı, vücudun bazı bölgelerindeki ağrılar regl döneminin belirtileridir.

İlgili Makaleler

5 Yorum

  1. Lütfen çabuk cevap yazın vè onaltı yasimdayim onikbucuk yaşında olsun ve sadece bir gün adet okuyorum doktora gittim doktorum sorun olmadığını soyledi

  2. Lütfen çabuk cevap verin ben 16 yaşındayım vè 12,5 yaşında âdet oldum ben bir günlüğüne âdet oluyorum ve çok ağrım oluyor doktora gittim doktorum bir sorun olmadığını söyledi sadece yumurtalarimda kist olduğu söylendi ne yapicagimi bilmiyorum âdet kanamamda çok kötü kokuyor ve yeşil siyah kırmızı renginde

  3. bende adet olduğumda mavi sarı kırmızı yeşil pembe mor beyaz ve siyah akıyor kan anlamadım neden böyle

  4. Merhaba subattan buyana afet gormuyorum. Hamilelik testi yaptim bi kac kere. Hatta aceba yanlismi die kan testide yaptirdim. Negatif cikti daha hala hastalamadim. Benim gibi olan varmi aceba yada sebebi neden dir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir