Stresin zararları ve Çözüm Önerileri
Stresin Zararları ve Çözüm Önerileri
Günümüz hastalıklarının en büyük sebeplerinden birisidir stres. Kelime anlamı olarak stres kişide birtakım sorunların yol açtığı ruhsal gerilim. Süreklilik arz ettiğinde tehlikeli sonuçlara yol açsa da arada bir yaşanan stres hali kişiyi zinde tutma sebeplerinden biridir. Görünürde psikolojik gibi dursa da özünde fizyolojik hastalıklar stres sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Uzmanların yapmış olduğu açıklamalar ise şu yöndedir, fazla stres ve sinirlilik hali bir insanda uzun süre devam ettiğinde vücudumuzda elektriksel enerji birikmektedir ve bu elektriksel enerji uzun süre üzerimizden atılamadığı takdirde vücudumuzdaki hücrelere zarar vermeye başlamaktadır.
Stres vücudumuzun bağışıklık sistemini bozmakta ve hastalıklara karşı vücudumuzun direncini düşürmektedir. Bu durumda en basit hastalıklara karşı vücudumuzu savunmasız hale getirmektedir. Stres ve sinir insan vücudundaki olumsuz enerjiyi arttırdığı için hücrelere vermiş olduğu zarar zamanla artmaktadır. Bunun neticesinde ise sağlıklı olan hücreler zamanla kanser hücreleri ile benzerlik göstermeye başlamaktadır. Hucrelerimiz de ki stres sebebiyle oluşan olumsuz enerjiden kurtulmak için çıplak ayakla toprağa basmak bir nebze iyi gelecektir.
Stresin zararlarından kendimizi tam manasıyla korumak pek mümkün olmasa da bunları en aza indirgemek yine bizim elimizdedir. Öfke kontrolü ile ilgili kitaplar okumak, eğitimler almak ve bu öğrendiklerimizi uygulamaya gayret göstermek ayrıca etrafımızda bizi strese sorabilecek nedenlerden uzak durmaya çalışmak bizler için faydalı olacaktır. En azından bi denemekte fayda var 🙂
Stresin etkileri düşündüğümüzden çok daha fazla olabilmektedir. Stresli yaşamın insan hayatına yapmış olduğu bazı ana zararlar aşağıdaki gibidir;
- Stres altında olan insanlar duygularını ve duyularını yeterince kontrol edemezler. Stres altındaki bir kişi sağlıklı şekilde düşünemez ve dolayısı ile de hissettiği duygular kendi duyguları olmanın ötesine geçebilmektedirler.
- Hastalıkları tetikleyebilir. Stres altındaki kişiler normal kişilere göre hastalığa yakalanma veya var olan hastalıklarının yeniden nüksetmesi meydana gelebilir.
- Stres altındaki kişilerin aşk yaşamları da olumsuz şekilde etkilenebilir. Yoğun stres yaşayan insanların Testesteron hormonları veya doğan insani diğer ihtiyaçlarının vücut tarafından istemsiz şekilde ötelenmesi ve kişinin evlilik hayatını olumsuz etkilemesine neden olabilir
- Stresli yaşam insanların diş sağlıklarına da olumsuz etki gösterebiliyor yapılan araştırmalarda yoğun stres altında olan kişilerin dişlerinin dökülmesi diğer insanlara göre daha fazla olabilmektedirler.
- Stres insan kalbine de olumsuz etkiler yapabilmektedir. Yoğun stres altında olan kişilerin kalp kan pompalamalarında bazı problemler ile karşı karşıya kalabildikleri ortaya çıkmıştır.
- Stresli yaşam sizi daha kilolu yapabilir yapılan araştırmalara göre yoğun stresli kişiler aşırı tüketim yoluna giderek diğer insanlara göre %40 oranında kilo alımları artabilmektedir.
- Stresli yaşam insan algılarında problemlere neden olabilir. Diğer insanlara göre daha az görebilme ve diğer duyu organlarının daha az şekilde verimli şekilde kullanılması gibi problemlere neden olabilir.
- Stresli yaşam bağışıklık sistemine de zararlar verebilir. Yapılan araştırmalarda stresli olan kişiler enfeksiyon kapmış kişilerle benzer özellikte bağışıklık sistemi çalışması olabilmektedir.
Stresten kurtulma yollarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;
- Strese başa çıkmada çözüm Önerileri
- Strese neden olan tetikleyicileri belirlemek
- Korkularla yüzleşmek ve üzerine gitmek
- Ağlamak bazen ağlamak bir çok şeye iyi gelebilmektedir
- Her şeyin her zaman mükemmel ola bilemeyeceğini kabul etmek
- Kendinize zaman ayırın
- Her gün yeni bir güzel alışkanlığı hayatınıza kazandırın
- Her şeye hazırlıklı olun
- Yazın, yazmak bir çok şeye iyi gelebilmektedir.
- Bol bol su için
- Hayır demeyi öğrenin
Stresin etkilerini azaltan bitkiler
Stresli ortamda çalışan kişilerin tüketmesi gereken bitkiler aşağıdaki gibidir;
- Papatya çayı
- Ayurveda
- Tutku çiçeği
- Magnezyum
- Yeşil ve siyah çaylar
- Lavanta
- Melisa çayı