Kivinin Zararları

Kivinin Zararları

Kivi, asma benzeyen odunsu ve tırmanıcı bitki türünün dışı tüylü yumurta büyüklüğünde hoş kokulu bir meyvesidir. Ülkemizde ciddi anlamda yetiştiriciliği 90 yılları sonrasında başlamıştır. Son zamanlarda özellikle Karadeniz bölgesinde yüksek miktarda kivi yetiştiriciliği mevcuttur.

 

Kivi nerede yetişir?

Asıl merkezi Çinin güneyinde bulunan Yangtse Vadisidir. Bu bitki 1904 yılında Yeni Zelanda ve Amerika gibi ülkelerin keşfetmesiyle birlikte  tüm dünya üzerinde yayılmaya başladı. Üzerinde geliştirmeler yapılarak şimdiki büyük ve etli olan versiyonları ortaya çıkarıldı. Teşviklerle birlikte 1975 yılında kivi meyvesi artık yeni bir endüstri oluşumu olarak karşımıza çıktı. Türkiye ise son 10 yıl içerisinde kivi yetiştiriciliğinde ilerleme katetmeye başladı. Özellikle Karadeniz bölgesinde kivi üretimi konusunda hızlı bir yükselme yaşandı.

 

Kivinin zararları nelerdir?

Kivinin faydaları.
Kivi meyvesi cilt üzerinde kullanıldığında, kızarıklıklara neden olabilir.
  • Kivi alerjisi : Kivi tüketimi bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Alerjisi bulunmayan kişilerin yüksek miktarlarda tüketmesi de yine aynı sonuçları doğurabilmektedir. Bilimsel çalışmalara göre aşırı kivi tüketimi vücutta şişmelere neden olabilmektedir. Fazla tüketiminde deride döküntü, astım ve kurdeşene neden olması da kivinin zararları arasında yer almaktadır.
  • Kiviyi çok tüketmenin zararlarından biriside  Anafilaksiye neden olmasıdır.
  • Aşırı kivi tüketimi ağız sağlığı açısından da zararlıdır. Ağızda yaralara ve tahrişe neden olabilir. Kivi aynı zamanda dudaklarda ve dilde şişme, ağızda karıncalanma gibi alerjik etkilere de neden olabilmektedir.
  • Günlük olarak yüksek miktarda kivi tüketimi dermatit (deri iltihabı) gibi deri bozukluklarına sebebiyet verebilmektedir.
  • Kivi, yüksek miktarda potasyum, serotonin, C vitamini ve E vitamini içermektedir. Bu nedenle yüksek dozlarda tüketimi, pankreasa zarar vererek kandaki trigliserid seviyesini değiştirmesi kivinin zararlarından biridir.
  • Kivi, aşırı tüketiminde kusma, bulantı ve ishale yol açar.
  • Yutkunmada zorluk yaşamanıza sebep olabilir.
  • Çalışmalar lateks alerjisi bulunan kişilerin kivi alerjisine karşı meyilli olduğunu göstermektedir. Lateks alerjiniz varsa kiviyi fazla tüketmeniz sağlığınız için olumsuz sonuçlara neden olabilir.
  • Kivi, antifungal yani mantar önleyici etkiye sahip bir meyvedir. Eğer antifungal etkiler için kullandığınız bir ilaç varsa, kivi ile birlikte tüketilmesi ciddi etkilere neden olabilir. Ayrıca kivi ile birlikte kullanılan bu ilaçlar ilerleyen zamanlarda ilaca karşı bağımlılıklara sebep olabilir.

Kivinin Hamilelikte Zararları: 

  • Hamilelikte kivi tüketimi: Hamilelikte kivinin zararları konusunda dünya genelinde yapılmış araştırmalar mevcut. Fakat bu araştırmalar yeteri kadar aydınlatıcı olmadığı gibi, sadece riskli hamilelikler üzerine yapılmış araştırmalardır. Örneğin ileri yaşlarda hamile kalan kadınların kivi tüketiminde dikkatli olmamaları bebeğin gelişiminde bazı sorunlara neden olabilmektedir. Bu nedenle hamilelik ve emzirme durumunda doktorunuza danışmadan kivi tüketimi yapmamanızda fayda var.

Kivinin Yan Etkileri nelerdir galerimizde bulabilirsiniz

Kivi Kaç Kalori:

Sizler için hazırladığımız tablodan kivinin besin değerlerini ve kaç kalori dolduğunu öğrenebilirsiniz.

Kivi Besin tablosu
Kivi kalori açısından sizler için iyi bir tercihtir.

 

  • 61 kalori
  • 34 mg kalsiyum
  • 312 mg potasyum

 

 

 

 

 

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Az önce üçten fazla kivi yedim dilimin ucu acıyor ya pişman oldum niye oldu acaba

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir