İlik Naklinin Zararları

İlik Naklinin Zararları

İlik naklinin kısa ve uzun vadede etkileri olabilir. Bu etkiler naklin tipine ve kişiden kişiye göre değişmektedir. İliğin alındığı kişi bu nedeniyle bazı hastalıklara yakalanabilir veya iliğin kabul edilmemesi gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

 

İlik naklinin zararları nelerdir?

1-Enfeksiyon: Bir kök hücre nakli öncesinde verilen kemoterapi ve radyasyon terapisi nedeni ile bakteri, virüs ve mantarlara karşı vücudun savunması düşer ve bağışıklık sistemi zayıflar. Bu durum naklin yapılacağı kişide, nakil edilen iliğin enfeksiyonlara karşı savunmasız kalmasına neden olur. Çoğu enfeksiyonun nedeni ziyaretçiler ve tüketilen gıdalar olarak zannedilse de asıl neden nakilden ilk birkaç hafta sonra içerisinde meydana gelen ciğer, sinüs, cilt ve bağırsak kaynaklı enfeksiyonlardır. Neyse ki ilik nakli zararları arasında enfeksiyonlar çoğu antibiyotik ile tedavi edilebilmektedirler.

2-Naklin kabul edilmemesi durumu: GVHD hastalığı, kişiye nakledilen iliğin kişi vücudu tarafından yabancı bir madde olarak görülmesi ve saldırıya geçilmesi durumudur. Bu ilik naklinin zararını kendi vücudundan parça kullanılan insanlar yaşamamaktadır. Fakat doktorlar yine de bu duruma karı ilaçlar kullanarak %100 uyum bile sağlansa 3 ila 6 ay önleyici çalışmalar yapmaktadırlar.

3-Sık görülen yan etkiler: İlik nakli sonucunda vücudunuzun hemen hemen her noktası bu durumdan etkilenebilmektedir. Doktorlar bu evrede böbrekleri akciğerleri ve kalbi gözlem altında tutacaklardır. Ve tedavi sürecindeki olası yan etkiler şunlardır. Yorgunluk, ağızda yara, ishal, mide bulantısı, düşük kan sayımı, katarakt.

4-Kalıtsal hastalıklar: İlik naklinin zararları arasında hamilelik için yetersizlik durumu da yer almaktadır. Bu durum ilaçlar ile tedavi edilerek düzeltilebilmektedir. Fakat kısırlık ve katarakt gibi bazı kalıcı etkilerle karşılaşmanızda olasılıklar dahilindedir.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir