Hacamatın zararları

Hacamatın zararları;

Hacamat; tedavi amacıyla vücudun belli yerlerinden kan aldırma işlemidir. Ülkemizde bu tedavi yöntemi Sağlık Bakanlığı tarafından tanınmadığı için günümüzde bu işlem alternatif tıp adı altında yapılmaktadır. Peygamber efendimizin de sünneti olan hacamat hemen hemen tüm dünyada alternatif olarak kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bu konuyu anlatmaya Peygamber efendimizin birkaç Hadisine yer vererek başlayalım.

Hacamatla ilgili Hadis-i Şerifler;

** Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh)’den rivayetle;

Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

“Kim, ayın on yedisi veya on dokuzu ya da yirmi birinci günü hacamat olursa, bütün hastalıklardan şifa bulur.”

Ebu Davud 3861

** Abdullah ibni Abbas (Radiyallahu Anhuma) ’dan rivayetle;

Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

“İsra gecesi, (Miraca çıktığım gece) meleklerden uğradığım her büyük cemaatin hepsi bana:

–Ey Muhammed! Hacamat olmaya devam et, dediler.”

İbni Mace 3477

** Enes bin Malik (Radiyallahu Anh) ’den rivayetle;

Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

“İsra gecesi, (Miraca çıktığım gece) uğradığım melekler bana:

–Ey Muhammed! Ümmetine hacamat olmayı emret, dediler.”

İbni Mace 3479, Tirmizi 2127

** Enes bin Malik (Radiyallahu Anh) ’den rivayetle;

Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

“…Kuşkusuz ki sizin kendisi ile tedavi olduğunuz şeylerin en faziletlisi, hacamat olmaktır…”

Müslim 1577/62

 

Hacamat yaptırmanın birçok faydası bulunduğu söylenmektedir. Migren ve şiddetli baş ağrısı olanlar için hacamat yaptırmak var olan sorunların giderilmesinde ciddi fayda sağlıyor .

Vücutta olan fazla ve  pis kanın atılması sağlanıyor böylelikle vücuda canlılık ve enerji veriyor, metabolizma düzene giriyor.

Göz kapağı rahatsızlıklarına, saç dökülmelerine, diş ve diş eti hastalıklarına, yüksek tansiyona, bacak ağrısı, göğüs ağrısı, nefes darlığı, karaciğer, romatizma gibi birçok rahatsızlığa iyi gelmektedir

Ayrıca hastalıkların önlenmesinde fayda sağlar, ağrıların giderilmesi için etkili bir yöntemdir, vücuttaki ödemin çözülmesine yardımcı olurvücuda canlılık zindelik verir,  cildimizin güzelleşmesini ve gençleşmesini sağlar

Unutkanlık için okuduğunu anlamakta güçlük çekenler yada ezberleyemeyenler için özellikle baştan yapılan hacamat çok iyi gelmektedir ve gözler için de gözün görme yetisini arttırmaktadır.

Vücutta biriken toksinler atılmaktadır ve bu da daha az uykuyla daha dinç olmamızı sağlamaktadır

Bağışıklık sisteminin güçlenmesini, hastalıkların önlenmesini sağlar sık hasta olan kişiler için önerilmektedir, ağrının şiddetinin azalması için de oldukça faydalıdır.

Beyin fonksiyonlarına canlılık verir, sağ ve sol lobun daha dengeli bir şekilde kullanılmasında fayda sağlamaktadır. Ayrıca depresyon , psikolojik rahatsızlığı olanlar için yada çok fazla ilaç kullanan bağımlılar için yapılan tedaviler olumlu sonuç vermektedir.

Çocuklarda huzursuzluk, huysuzluk, asabiyet gibi durumlarda etkili çözümler sağlamaktadır, ayrıca rahat bir ergenlik dönemi geçirmesi konusunda yardımcı olmaktadır.

Sırt ve bel ağrısı, mide rahatsızlıkları, deri hastalıkları, kolesterol, şeker, astım karaciğer ve kalp rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.

Konu hacamat olunca faydalarına değinmeden geçmek mümkün değil. Evet birçok konuda bize fayda sağlayan hacamatın zararları var mıdır, varsa nelerdir, hacamat yaptırırken nelere dikkat etmeliyiz, ya da kimler hacamat yaptırmamalı gibi aklımızda bulunan olumsuz soruların cevaplarını öğrenelim.

HACAMAT ZARARLARI NEDİR;

  • Öncelikli olarak belirtelim ki hacamat yaptırmanın kanıtlanmış zararları bulunmamaktadır ancak, hacamatı yapan kişinin işinde uzman olması gerekmektedir ve hacamatın yapıldığı yerin hijyen kurallarına uygun ortamlar olması gerekmektedir. Hacamat yaptıran kişilerin bu konuda çok hassas davranması gerekmektedir.
  • Kalp yetmezliği olan kişilerde yapılması sakıncalıdır.
  • Kullanılan aletlerin steril olmaması sonucu bulaşıcı hastalıklar ortaya çıkabilir.
  • AIDS HIV virüsü taşıyanlara yapılması sakıncalıdır
  • Kan oranları düşük olan kişiler için problem teşkil edebilir
  • Hamileler ve yaşlılara yapılmamalıdır
  • Kanser hastalarında, kemik ve kas rahatsızlıkları olanlarda, demir eksikliği olanlarda, tansiyon düşüklüğü olanlarda yapılması uygun görülmemektedir.
  • Peygamber efendimiz Hz. Muhammed(s.a.v)in de çok önem verdiği ve yapılmasını tavsiye ettiği hacamatın herhangi bilinen bir zararı yoktur.
  • Fakat hacamat yaptırmak isteyen kişi sayısı arttıkça bu işlemi yapan kişi sayısında da inanılmaz bir artış olmuştur. Bilinçsizce hacamat yaparak insanların sağlığı ile oynayan kişilere dikkat edip, işin ehlini bulmak için iyi bir araştırma sonucunda hacamat yaptırmakta fayda var.

HACAMAT YAPTIRIKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR;

  • Kan sulandırıcı herhangi bir ilaç yada gıda türü herhangi bir ürün kullanılmamalıdır
  • Hacamatın yapıldığı gün banyo yapılmamalıdır
  • Hacamatın yapıldığı gün yapılabiliyorsa oruç tutulmalı yapılamıyorsa aç karnına yapılmalıdır
  • Hacamat yapıldığı gün hayvansal gıda yenmemelidir
  • Özellikle ilkbahar yada sonbaharda hacamat yaptırılmalıdır
  • Hacamat yaptırırken mümkün olduğunca salavat getirilmeli, abdestli olunmalı ve eğer biliniyorsa Ayetel Kürsi okunmalı
  • Hacamattan sonra iki saat boyunca herhangi bir şey yenmemeli

HACAMAT HANGİ DÖNEMLERDE YAPILMALIDIR;

Hacamatın yapılmasının en fazla fayda sağladığı günler Hicri takvime göre ayın 17- 19 ve 21. Günleridir. Özellikle ayın 17 ‘si Salı gününe denk geliyorsa en makbul zamanıdır. Hafta içerisinde Pazartesi, Salı ve Perşembe günleri hacamatın yapılması için uygun olan günlerdir. Özellikle hacamatın manevi yönden faydasını görmek isteyenler belirtmiş olduğumuz kurallara riayet ederse daha etkili olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir