Geniz Etinin Zararları
Geniz Etinin Zararları
Geniz eti, çocukları ve bebekleri hastalıklardan korumaya yardımcı olarak görev yapan süngerimsi dokulara verilen olgudur. Burun boşluğunun arka tarafında ve bademcik gibi ağız çatısı üzerinde yer almaktadır. Vücudun sağlıklı kalmasını zararlı bakterileri ve virüsleri yakalayarak sağlar. Aynı zamanda da vücuttaki enfeksiyonlarla savaşmasını sağlayan antikor üretiminde görev almaktadır. Genellikle 5 yaşından sonra küçülmeye ve ergenlikte tamamen yok olan geniz eti yerine vücudun başka yerlerinde virüsler ve enfeksiyonlar için savunma mekanizmaları geliştirilmiştir. Peki büyümesinin engellenemeyip gittikçe şişen geniz etinin zararları nelerdir, şimdi bunları inceleyelim.
Geniz Etinin Zararları Nelerdir?
- Burunda meydana gelen sorunlar: Geniz etinin büyümesi sonucunda burun tıkanıklığı oluşmaktadır. Buna bağlı olarak nefes almak da zorlaşmaya başlayacak ve kişilerin hayatları olumsuz yönde etkilenecektir.
- Uyku sorunları oluşturma: Büyüyerek burnu olumsuz olarak etkilediği ve nefes almayı zorlaştırdığı için, kişilerin uykuya dalma konusunda zorluk çekmelerine ve rahatsız edici derecede horlama meydana gelmesine sebep olmaktadır.
- Boğaz bölgesinde meydana gelen sorunlar: Büyümesi kontrol altına alınmayan geniz eti, kişilerde özellikle hasta oldukları durumlarda bu durumu daha da işkence haline getirerek, sürekli hissedilebilen şiddette boğaz ağrısı ve yutkunma güçlüğü görülmesine yol açmaktadır.
- Boyun bölgesinde meydana gelen sorunlar: Artık vücutta ihtiyaç olunmadığı halde büyüyen geniz eti boyna da etki ederek burada bezelerin oluşmasına sebep olmaktadır.
- Kulakta meydana gelen sorunlar: Yüzdeki her bölümü etkilediği gibi, geniz eti kulakta da birtakım olumsuzluklara yol açmaktadır. Bunlara örnek olarak kulak tıkanıklığı, kulak akması, sürekli kaşınması gibi durumlar verilebilir.
- Ortodontik sorunlar: Geniz etinin kontrolsüzce büyümesi durumunda yüz gelişiminde de bozukluklar meydana gelebilmektedir. Çene yapısını etkileyerek ortodontik tedavi gerektiren, konuşma bozukluğuna yol açabilmektedir.