Beta Glukan Zararları

Özellikle vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmek amaçlı kullanılan, takviye bir besin olup ilaç sınıfına girmeyen beta glukan, en çok kış aylarındaki enfeksiyonel hastalıklarda ve bahar dönemlerinde çoğu insanın karşılaştığı alerjik reaksiyonlarda hastaların kullanmayı seçtiği bir gıdadır. Piyasada tablet formunda görülebildiği gibi bazı besinlerde de yüksek miktarda bulunmaktadır. Bu besinler ekmek mayasının hücre duvarında, yulafta, kepekte ve tahıl tohumlarında yüksek miktarda mevcuttur. Her ne kadar bağışıklık sistemini güçlendirip hastalıklara karşı vücudun direncini artırsa ve alerjilerin ağır semptomlarını azaltsa da beta glukan zararları bir takım insanlarda görülebilmektedir.

 

Beta Glukan Zararları Nelerdir?

Beta glukan zararları nelerdir
Beta glukan içeren gıdalar.
  • Bağımlılık yapabilmektedir. Beta Glukan bazı kişilerde düzenli olarak kullanım sonunda ara verildiğinde direnci düşürmektedir. Sadece kullanım esnasında bağışık sisteminin güçlenip sonrasında bırakıldığında hastaların yine aynı şikayetler ile karşılaşmalarına sebep olabilmektedir. Bu da özellikle alerji gibi dönemsel olarak tekrarlayan hastalıklarda geçici çözüm anlamına gelmektedir.
  • Gebe ve emziren annelere sunulan güvenli bir veri yok. Gebelik ve emzirme döneminde annelerin bağışıklık sisteminin çok güçlü olması gerektiği bilinmektedir. En ufak bir hastalıkta anne ile beraber bebeğinde sağlığı olumsuz etkilenecektir. Bazı gebe ve emziren kadınlar çok iyi araştırmadan beta glukan kullanmaktadır. Beta glukan zararları incelendiğinde gebe ve emziren kadınlar için olası bir zarar görülmese de kadınları tatmin edecek güvenli bir veri de araştırmalarda sunulmamaktadır. Bu sebepten dolayı bu kadınların beta glukan kullanımına dikkat etmeleri gerekmektedir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmede uzun süre kullanım sonucu etkisiz kalmaktadır. Beta glukan kullanımına uzun süre aralıksız devam edildiğinde antibiyotik etkisi yarattığı kullanıcılar tarafından belirtilmiştir. Antibiyotiklerin bir süreden sonra etki etmemesi hem birçok uzman tarafından belirtilmekte hem de kullanıcılar tarafından fark edilmektedir. Beta glukan da bir süreden sonra aynı etkiyi göstermektedir.
  • Diğer ilaçlarla kullanımına dikkat edilmelidir. Özellikle kanser ve kortizon ilaçları ile asla kullanılmamalıdır. Kanser ve kortizon ilaçlarının yapısında bağışıklık sistemini geliştirici ve güçlendirici maddeler bulunmaktadır. Aynı etkiyi beta glukanın da göstermesi fazla miktarda ilaç kullanımını sağlayarak yan etkilere sebep olmaktadır.
  • Sindirim sorunları: Beta-glukan takviyeleri bazı insanlarda şişkinlik, gaz, ishal veya kabızlık gibi sindirim sorunlarına neden olabilir. Bu semptomlar genellikle hafiftir ve düşük bir dozla başlayıp zamanla kademeli olarak artırarak en aza indirilebilir.
  • Kan şekeri kontrolü: Beta-glukan takviyeleri, diyabetli kişilerde kan şekeri düzeylerini etkileyebilir. Bazı araştırmalar, beta-glukanın kan şekeri kontrolünü iyileştirmeye yardımcı olabileceğini gösterse de, diyabet tedavisinde kullanılan ilaçlarla da etkileşime girebilir. Diyabetli bireyler, beta-glukan takviyesi kullanmadan önce bir sağlık uzmanına danışmalıdır.
  • Kalite kontrol sorunları: Beta-glukan takviyeleri, ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından düzenlenmez ve bu takviyelerin kalitesi ve saflığı büyük ölçüde değişebilir. Beta-glukan takviyesi kullanmadan önce güvenilir bir marka seçmek ve bir sağlık uzmanına danışmak önemlidir.

Beta Glukanın Faydaları Nelerdir?

Beta-glukan, çeşitli tahılların, mantarların ve diğer doğal kaynakların hücre duvarlarında bulunan bir çözünür lif türüdür. Bağışıklığı güçlendirici özellikleri ile bilinir ve genellikle genel sağlığı desteklemek için ek olarak kullanılır.

Beta-glukan, uzun bir şeker molekülü zinciri olan bir tür polisakkarittir. Eşsiz özelliklerini veren belirli bir düzenlemede birbirine bağlanmış glikoz birimlerinden oluşur. Beta-glukan, insan sindirim sistemi tarafından parçalanmaz, bu nedenle vücuttan bozulmadan geçer ve yol boyunca bağışıklık hücrelerine bağlanır.

Araştırmalar, beta-glukanın bağışıklık sistemini uyarabildiğini ve vücudun enfeksiyon ve hastalığa verdiği yanıtı iyileştirebildiğini göstermiştir. Enfeksiyon ve hastalıklarla mücadelede kritik bir rol oynayan makrofajlar, nötrofiller ve doğal öldürücü hücreler dahil olmak üzere beyaz kan hücrelerini aktive ettiği gösterilmiştir.

Beta-glukanın ayrıca vücuttaki iltihaplanmayı azaltmaya ve serbest radikallerin neden olduğu hasara karşı korumaya yardımcı olabilecek anti-enflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip olduğuna inanılmaktadır.

Beta-glukan takviyeleri, kapsüller, tabletler ve tozlar dahil olmak üzere çeşitli formlarda mevcuttur. Genellikle bağışıklık fonksiyonunu desteklemek, kardiyovasküler sağlığı iyileştirmek ve atletik performansı artırmak için kullanılırlar.

Beta-glukanın en yaygın kaynaklarından biri yulaftır. Yulaf beta-glukanının, kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilecek kolesterol düşürücü etkileri olduğu gösterilmiştir. Diğer beta-glukan kaynakları arasında arpa, mantar, maya ve deniz yosunu bulunur.

Genel olarak, beta-glukan, genel sağlığı ve esenliği destekleyebilen, bağışıklık sistemini güçlendirici özelliklere sahip doğal bir maddedir. Genellikle güvenli ve iyi tolere edilir olarak kabul edilir, ancak bireyler, özellikle altta yatan tıbbi durumları varsa veya başka ilaçlar alıyorlarsa, beta-glukan takviyeleri kullanmadan önce bir sağlık uzmanına danışmalıdır.

İlgili Makaleler

10 Yorum

  1. ”Kanser ve kortizon ilaçlarının yapısında bağışıklık sistemini geliştirici ve güçlendirici maddeler bulunmaktadır. Aynı etkiyi beta glukanın da göstermesi fazla miktarda ilaç kullanımını sağlayarak yan etkilere sebep olmaktadır.”
    bu ifade kesinlikle absürt vede saçma…

      1. Kişiden kişiye farkedeceğini belirterek her iki taraf söylese daha iyi olurdu her ikinizin anlatımı doğru netice belirtmeniz rezalet sen bilimsel açıklama yaptındamı yayınlıyorsun mantıksız ve araştırmayı bilmeyenleri aldatma gibi birşey sizinkisi ben arkadaşın dediklerini bu vesile ile destekliyorum

        1. sadece okuyabilmeniz için yazılmış metinlere inanmak zorunluluğu yoktur buna sizlerde dahil

          1. kortizon ve kanser ilaçlarının bağışıklık sitemini geliştirici ve güçlendirici olduğu şeklinde bahsedilmiş. bu ifade yanlış duruyor çünkü kortizonlar bağışıklık sistemini bastırmak amacı ile çok sık kullanılmakta özellikle ciddi allerjilerde ve otoimmün hastalıklarda sık sık tercih edilmektedirler. ek olarak kanser ilaçları ise hücresel bölünmeyi ve çoğalmayı azalttıkları için bağışıklık sistemi hücrelerindede azalma ve vs yollar ile bağışıklık sisteminde zaafiyet meydana gelmektedir. betaglucan ise özellikle ekmek mayasında bulunmaktadır yani s. cerevisiase mayasında bulunmaktadır. bu maya çok ciddi oranda b vitaminleri bol mineraller ve betaglucan ın en aktif formunu içermektedir. ancak bunu doğal şekli ile almak daha iyi olur ekşi mayalı ekmek vs…

      2. Kanser ilaçları sadece düzensiz çoğalan hücreleri değil, tüm gelişen hücreleri yok eder. Bu yüzden kıl dökülmesi derinin pullanması halsizlik vs görülür. Bu ilaçlar maalesef immün sistemide baskılarlar. Sanırım arkadaş bu açıdan saçma demiş. Çünkü kemoterapi ilaçlarında birincil amaç direnç gelişimi değilr.

    1. Bugün ezzaneye gittim bağışıklik sistemi için önerdi almadım çünkü WBC savaşçı hücre yüksek bende kan değerlerini degistiyor kortizon etkisi gösterdiği için tehlikeli gördüm farmaton aldım yerine vulti vitamin doktara danışmadan kullanmamak gerek kan yapısını değiştirdiği için ortada bir tehdit oluşturuyor bunu düşünerek almadım kortizon kullanmak aniden bırakmak abi ölümle sonuçlanır kortizon kullanmaktansa bilinçsiz ce bu ilacı kullanmak ta zararlı gibi beyaz kan hücrelerini yükselten hiç bir ürünü doktara danışılmadan kullanılmamalı bence

  2. Şöyleki;
    Kanser ilaçları bağışıklık sistemini tamamiyle sıfıra indirirler.
    vucuda verilen kemoterapik ilacın hasta bağışıklık sistemi tarafından antijen olarak algılanması sebebiyle, vucüt bağışıklık sisteminin yükseltilmesi kemoterapi tedavisi gören hastalarda istenmeyen bir durumdur. Genel olarak guluyanlar bu noktada immünolojik siatemin artmasına neden olduğu için , kemoterapi ilaçlarıyla kullanılması sakıncalıdır.

  3. Gördüğüm kadarıyla yukarıda bahsi geçen konuda herhangi bir bilimse ifade yer almamakla birlikte temelsiz söylemler yer almaktadır. Beta Glukan, FDA tarafından GRAS (Generally Recognized As SAFE) kategorisine alınmış bir maddedir. Ayrıca kana karışmadığı, vücutta birikim yapmadığını ve bağımlılık yapmadığı gösteren bir çok klinik çalışma mevcuttur. Avrupa ve Amerika’da 60’lı yıllardan itibaren bağışıklık güçlendirici olarak kullanılan bu madde, maalesef ülkemizde son yıllarda kullanılmaya başlamıştır. Beta Glukan’ın zararlı olup olmadığını herhangi bir temele dayandırmadan blog yazmak yerine, klinik çalışmalarla mevcut olan veriler incelenmelidir. Ayrıca her şeyden önce Beta Glukan’ın etki mekanizmasının nasıl işlediğini öğrenmek gerekir. .Beta Glukan etkisini makrofaj hücrelinin aktivasyonunu sağlayarak gösterir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir