Asitli İçeceklerin Zararları
Günlük hayatta çok fazla tüketilen gazlı içecekler beraberinde birçok zararı getiriyor. Az kullanımda bu zararlar çok fazla belli olmazken aşırı kullanımlarda ise zararları daha net görebiliyorsunuz.
Asitli İçeceklerin Zararları Nelerdir?
- Şişmanlık. Gazlı içecek olduğu için kilo alma riskini oldukça fazla artırmaktadır. Yapılan araştırmalara göre asitli içeceklerin tüketimi sonrasında obezite olma riskiniz 1.6 artmaktadır. Ayrıca obeziteye bağlı olarak kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskinizde %70 artacaktır.
- Şeker hastalığı. Bu ürünleri içtikten sonra 20 dakika içerisinde kanınızdaki şeker oranı artmaya başlayacaktır. Bu da insülin hormonunun seviyesinin artmasına neden olacaktır. Bu hormonun salgılanması karaciğeri aktif hale getirecek ve kandaki fazla şeker yağ olarak depolanmaya başlanacaktır. İlerleyen dakikalarda ise kafein miktarı artar ve kan basıncı yükselir. Bunu dengelemek içinde karaciğer kanda şeker pompalamaya başlayacaktır.
- Diş rahatsızlıkları. Asitli içecekleriniçerisinde bulunan asit ve şeker diş minelerini zedeler. Bu da çeşitli diş rahatsızlıklarını ortaya çıkartmaktadır.
- Kalp rahatsızlıkları. Bu ürünler birçok sağlık sorununa yol açmaktadır. Son yıllarda yapılan araştırmalara göre bu içeceklerin içerisinde yüksek miktarda mısır şurubu bulunmaktadır. Mısır şurubu da kalp hastalıklarına ve diyabet neden olmaktadır.
- Üreme rahatsızlıkları. Bu içeceklerinin saklandığı kapların içerisi bol miktarda BPA adı verilen bir malzeme ile kaplıdır. Bu malzeme iç salgı bezlerine zarar verir ve kanser oluşumuna neden olur. Özellikle ergenlik döneminde üreme organlarına zarar vermektedir.
- Böbrek rahatsızlıkları. Tüketmeye devam ettiğiniz zaman uzun vadede çeşitli böbrek rahatsızlıkları ile karşı karşıya kalırsınız. Özellikle fosforik asit bunun oluşmasına yol açmaktadır. Asitli içecekler portakallı, limonlu, elmalı olarak marketlerden veya bakkallardan kolayca temin edilebilmektedir.