İp Atlamanın Zararları
Çocukluğumuzun vazgeçilmez oyunlarından birisi olma özelliği dışında formda kalma ve kilo vermeye de yardımcı olan bir egzersiz şeklidir ip atlamak. Çocukluktan başlayan bir meraktır bayanlar için ve kilo vermeye yardımcı olma özelliği sayesinde spora meraklı her yaş grubuna hitap edebilmektedir. Zayıflamak isteyenler için, formunu korumak isteyenler için veya daha fit, İp atlamak vücudu sıkılaştırır mı diyenler için sıkı ve estetik bir görünüme kavuşmak adına yapılan hem basit hemde masrafsız bir o kadar da etkili bir spordur. Ne zaman istenirse hangi hızda ve ne sürede yapmak isteniyorsa buna imkan sağlamaktadır.
Bu basit sporu yapabilmek için özel bir yer, makine yada yada aletlere ihtiyaç duyulmaması herkes tarafından rahat uygulanabilirliği diğer egzersizlerden biraz daha ön plana çıkmasına neden olmuştur.İp atlayarak fit bir vücuda sahip olmak ve formda kalmak mümkündür.Peki kilo vermeye yardımcı olan ip atlamak boyu uzatırmı? Uzmanların yapmış olduğu açıklamalara göre ip atlamak çocuklarda kemiklerin uzamasına yardımcı olmakta ve güçlenmesine katkıda bulunmaktadır yani boy uzaması için de faydalı olduğu ifade edilmektedir.
Sağlık açısından uygun, basit, ucuz ve eğlenceli bir egzersiz çeşididir. Ancak yapılan bu egzersizlerin faydalı olabilmesi için düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Bir kişinin sağlıklı kalabilmesi için yapmış olduğu egzersizlerde ayaklarını kullanıyor olması o kişi için yapılan egzersizi daha verimli hale getirecektir. İp atlama teknikleri doğru olarak bilinip uygulandığı zaman yürüyüşten yada koşmadan daha etkili sonuçlar alınan bir zayıflama sporudur.
İp atlamak; Yağ yakmanın, vücut direncini arttırmanın koordinasyon ve denge geliştirmenin ise en etkili yolu olarak ifade edilmektedir. Aynı zamanda iyi bir kardiyo egzersizi ve hızlı bir kalori yakıcısıdır. İp atlamak hıza bağlı olarak dakikada yaklaşık 10 kalori yayılabilmektedir. Hız ve kondisyon arttırılarak devam edildiği takdirde ise 20 kaloriye kadar çıkabilmektedir. Yani hız ve zıplama yüksekliği arttıkça yakılan kalori de o denli artmaktadır . Hızın artışı ile doğru orantılı olarak 10 dakikada yaklaşık 110 ila 200 kalori yakmak mümkündür. Ayrıca ip atlamak kilo vermek amacı ile uygulanıyor ise ilk olarak ısınma hareketleri yapılarak vücut esnetilmeli veya ilk 5 dakika hafif tempo ile başlanmalı daha sonra tempo arttırılmalıdır ve en az yarım saat atlamaya devam edilmelidir. Yine atlamayı sonlandırmadan 3 yada 5 dakika öncesinde tempo hafif hafif düşürülmelidir.Şunu da ifade etmeden geçmeyelim ; ip tlarken yakılan kalori miktarı kişiden kişiye ve uygulanan tempoya göre farklılıklar göstermektedir. Eger tempo arttırılarak hızlı bir şekilde ip atlanırsa vücut daha fazla kondisyona ihtiyaç duyması nedeni ile daha fazla enerji harcayacak sonrasında ise vücut kaslara ihtiyaç duydukları enerjiyi en hızlı şekilde sağlamak için fazla kalorileri yakacak bu da sonuç olarak zayıflamayı beraberinde getirecektir. Vücut ağırlığı fazla olan kişilerin ise bedenini yerden belli bir miktar havaya kaldırmak için daha fazla enerjiye ihtiyaç duymaktadır. Yine bu enerji gereksiniminin karşılanması için vücut fazla kalorileri yakmaktadır.
İp Atlamanın Faydaları;
- Bu egzersiz hemen her ortamda rahatça yapılabilmektedir.
- Kas ve beyin arasındaki iletişimi güçlendirir.
- Kilo vermek ve formunu korumak isteyenler için önerilmektedir.
- Kardiyo egzersizlerinin etkilerini gösterebilmektedir.
- Selülit azaltıcı etkisi bulunmaktadır.
- Metabolizma hızını arttırmaktadır.
- Kalp sağlığı için faydalıdır.
- Kalçaların daha dik görünüm kazanmasına yardımcı olur.
- Damarları dirençli hale getirir ve varisler üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır.
- Kas ve kemik gelişimine faydalıdır.
İp Atlamanın Zararları;
Sağlığı yerinde olan kişiler için çok olumsuz etkileri olmamakla birlikte dikkat edilmediği takdirde sakatlanmalara neden olabilir.
- Kalp ile ilgili sağlık problemi olan kişilerin,
- Tansiyon rahatsızlığı bulunanların,
- Diyaliz hastalarının,
- Bel fıtığı problemi olanların
- Lif kopması ve kas zedelenmesi problemi olanların,
- Eklem problemleri olan kişilerin,
- Diz ve ayak sorunları olan kişilerin bu sporu yapmadan önce doktorundan bilgi alması tavsiye edilmektedir.
- Bayanlarda küçük- dar sütyen takılmadığı takdirde göğüs sarmalarına neden olabilmektedir.
- Ayrıca ip atlarken alınması gereken önlemlere riayet edilmediği takdirde kazalar ve sakatlanmalar kaçınılmazdır. Alınması gereken tedbirleri özetleyecek olursak;
- İp atlanacak yerin zeminine yumuşak bir örtü serilmelidir.
- İpin uzunluğu kişinin boyuna göre ayarlanmalıdır.
- İpin savrulurken değebileceği herhangi bir eşya olmadığına emin olunmalıdır.
- Egzersizi yapmaya başlamadan önce ısınma, germe-açma hareketleri yapılmalıdır.
- Nefes alış verişi doğru bir şekilde ayarlanmalıdır.
- Kullanılacak olan spor ayakkabı dikkatli seçilmelidir.İp atlama esnasında topuklar yere değmemeli atlama işlemi parmak uçlarında yapılmalıdır.
- Atlama işlemi sırasında vücut dik durmalı, gözler ileri bakmalı ve sırt düz bir pozisyonda olmalıdır.
- Vücudu birden zorlamadan dinlenerek bu spor yapılmalıdır.