Gastritin Zararları
Gastritin Zararları
Midenin iç yüzeyinde bulunan mukoza tabakasının iltihaplanması sonucu oluşan sağlık problemine gastrit denmektedir. Yaş ilerledikçe daha sık görülen gastrit rahatsızlığı, çoğunlukla kroniktir. Bir diğer mide hastalığı olan ülsere göre mideye daha yüzeysel bir hasar bırakan gastrit, daha derinlere ilerleme gösterdiğinde aşındırmaya sebep olabilmektedir. Bakteriyel enfeksiyonların sonucunda gastrit rahatsızlığı görülmektedir. Ancak bu rahatsızlıktan kurtulmak, yoğun antibiyotik tedavisiyle kolayca mümkün olmaktadır.
Gastritin tanısı, endoskopi denilen yöntemle konulmaktadır. Boğazdan sokulan ince bir kameralı hortum ile mide görüntülenir ve gastritin ne kadar ilerlediği kolayca saptanabilir. Neredeyse her iki kişiden birinde rastlanılan gastrit rahatsızlığı, anlaşılacağı üzere toplumda oldukça yaygın görülmektedir ve belirti vermeden de rastlanılabilmektedir. Gastritin oluşmasını tetikleyen en büyük etken ise strestir. Stres mide asidinin daha fazla salgılanmasına sebep olarak gastrit oluşumuna yol açar. Birkaç madde ile gastritin zararları hakkında bilgilenip, bu rahatsızlığa yakalanmamak için tedbirler alınabilir.
Gastritin zararları nelerdir?
- Kanser riskini dönüşme riski: Gastriti meydana getiren helikobakter piloriye bağlı olarak çok uzun sürede etki gösteren gastrit, kişilerin kansere dönüşme riskini artırmaktadır.
- Ülser oluşumunu tetiklemesi: Özellikle ağrı kesici kullanımının çok fazla olmasına bağlı olarak gelişen gastrit rahatsızlığı ülsere dönüşebilmektedir.
- Yoğun şiddetli ağrıları: Gastrit rahatsızlığına sahip kişilerin en büyük şikayetlerinden biri olarak, uykularından kaldıracak şekilde şiddetli mide ve karın ağrılarının oluşumuna sebep olmasıdır.
- Mide ekşimesi: Gastrit denince akla ilk gelen şikayetlerden biridir. Gastriti olan kişilerin en büyük problemleri ,yedikleri yiyeceklerin geri gelmesi veya mide ekşimesine neden olmasıdır.
- Hazımsızlık: midede oluşan enfeksiyona bağlı olarak yaraların oluşmasının sonucu olarak, kişilerde yemek yiyeme ve iştah azalması gibi etkilerin yanı sıra, hazımsızlık yaşamaları da sıkça duyulan şikayetlerdendir.
Ümit Aktaş’ın sarı kantaron ve zeytinyağı tedavi tavsiyesini denenebilir. Deneyip memnun olan çok kişi mevcut. Burada diğer tedavi yöntemleri de var, denenebilir