Atom Tedavisi Zararları

Atom Tedavisi Zararları

Troid kanserinde yapılan ameliyatı takiben uygulanan Radyoaktif İyot Tedavisi, halk arasında atom tedavisi olarak bilinir. Amacı; geriye kalan tiroid dokusunu, lenf nodunda veya vücudun diğer kısımlarında olan tiroid kanser hücrelerini yok etmek olan tek tedavi seçeneğidir. Tedaviye belirli hazırlık aşamalarını önemsemeyen ve uygulanması sakıncalı olan kişilerde atom tedavisi zararları söz konusudur.

Radyoaktif iyot tedavisi, diferrensiye tiroid kanseri hastalarının ameliyatlarından, yaklaşık 3-4 gün sonra uygulanmaya başlamaktadır. Atom tedavisi, tümör çapı 1 cm ve üzerinde olan hastalara uygulanmaktadır. 1 cm’den küçük tümörler için bu tedaviye genellikle gerek duyulmamaktadır. Hastanın vücudundaki iyot seviyesini dengelemek adına, tedaviden 15-20 gün öncesi itibariyle hastaya iyottan arındırılmış bir diyet listesi verilerek, tedavinin sağladığı olumlu etkilerin arttırılması hedeflenir.

 

Radyoaktif İyot Tedavisi Uygulaması

1) Tedavinin uygulamaya koyulacağı sabah hastanın en az 6 saatlik açlık ile hastaneye gelmesi gerekmektedir.
2) Hasta, gerekli kan tahlillerini yaptırmalı ve doktoru tarafından tedaviye uygun olduğu gözlenmelidir.
3) Kan tahlillerinden geçen hasta, tedavi için kurşun kaplı radyoaktif tedavi odasına alınır.
4) Aldığı ilaçların dozuna bağlı olarak hasta, bu odada ortalama 3 ila 5 gün arasında kalır.

Yan Etki ve Önlemler

Kötü bir tadı veya kokusu olmayan, tedavi esnasında hastalara verilen iyot kapsülünün özellikleri, hastanın tedavi esnasında herhangi kötü bir etki hissetmemelerini sağlar. Başka kemoterapi yöntemlerinde gözlenen, saç dökülmesi radyoaktif iyot tedavisinde gözlenmez. Bağırsak ve mide sistemlerinde görülen yan etkiler çoğu tedavide görülen yan etkilerdir. Uygulanan tedavi sonrasında doktor tarafından hastalara bol su içmeleri ve her gün duş almaları önerilir. Bunun nedeni vücuttan ısı yoluyla atılan radyasyonun temizlenmesinin hedeflenmesidir.

Tedavi süresince hasta ziyareti yasak olup, hastanın ihtiyaçları görevliler tarafından karşılanmaktadır. Süre sıkıntısı, atom tedavisi zararları başında yer alır. Hastaların tek başlarına 3 ila 5 gün süre ile odada kalmaları, psikolojik açıdan zor bir durumdur.

Atom Tedavisi Alan Hastanın Yanındakileri Zararı Var Mıdır?

Atom tedavisi, genellikle kanser tedavisinde kullanılan bir tür radyoterapidir. Atom tedavisi alan hastaların yanındakilere zarar verme riski oldukça düşüktür.

Atom tedavisi, yüksek enerjili parçacıkların kanser hücrelerini yok etmek için kullanıldığı bir tedavi şeklidir. Bu yüksek enerjili parçacıklar, normal hücrelere de zarar verebilir, ancak atom tedavisi sırasında alınan önlemler sayesinde normal dokuların zarar görme riski minimize edilir.

Atom tedavisi alan hastalar, tedavi sırasında radyasyona maruz kalırlar ve tedavi sonrasında da kısa bir süre radyoaktif kalabilirler. Ancak, atom tedavisi sırasında alınan önlemler sayesinde, bu radyasyon seviyesi normal aktiviteleri sırasında yanındaki kişilere zarar vermeyecek kadar düşüktür.

Yine de, atom tedavisi alan hastaların, tedavi sırasında ve sonrasında özel önlemler alması gerekmektedir. Tedavi süresince, hastaların temas eden dokularını kapatan giysiler giymeleri, tedavi sonrasında da özel bir yöntemle atık ürünleri atması gerekmektedir. Bu şekilde, yanındakilere herhangi bir zarar verme riski minimize edilebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir