Aroma Vericilerin Zararları

Aroma Vericilerin Zararları

Tüketime sunulan birçok gıdanın, lezzet ve görünümünü tüketicilerin gözüne ve damağına daha uygun hale getirmek, bozulma önlemek ve raf ömrünü uzatmak için gıdalara bilinçli ve amaçlı olarak birçok katkı maddesi eklenmektedir. Bu maddeler gibi hoş koku verici maddeler de insanlar tarafından tüketildiğinde sağlık açısından zararlı etkilere sahip olabilmektedir. Sağlık Bakanlığı tarafından da bu zararlı maddelerin kullanımıyla ilgili belirlenen yönetmelik maddeleri bulunmaktadır. Bu maddelerin başlıcası normal koşullarda tek tüketilmeyen ve besin bileşeni olarak kullanılamayan gıdaların, tek başına besleyici değeri olmamasına rağmen, bu besinin üretilmesi, işlenmesi ve hazırlanması, ambalajlanması, taşınması ve depolanması sırasında teknolojiden faydalanarak veya ürüne doğrudan veya dolaylı olarak eklenen katkı maddeleri kullanılmasının tasvip edilmemesi açıklamasına dayanmaktadır.

Aroma verici maddeler nelerde kullanılır: Aroma verici maddeler tüm hazır gıdalarda yani cipslerde, et ve tavuk suyu tabletlerinde, katı ve ekmek üstü yağlarda, hazır çorba ve fast- food ürünlerinde bulunmaktadır. Aroma vericilerin zararlarını birkaç başlık altında da inceleyebiliriz.

 

Aroma Vericilerin Zararları Nelerdir?

MSG ve aroma vericiler
Monosodyum Glutomat aroma vericilerin belirginliğini arttırır.
  • Hormonal bozukluklar: En yaygın kullanılan Monosodyum Glutamat aroma verici maddesi, hazır gıdalarda kullanılarak özellikle çocukların ergenlik döneminde büyüme hormonunun baskılanması şeklinde zarar verebilmektedir.
  • Tetiklenen hastalıklar: Alz-Heimer, Parkinson ve diyabet hastalığının oluşmasına sebep veren ilk maddenin aroma verici maddeler olduğu belirlenmiştir.
  • Aroma Vericilere Duyarlılık: Aroma verici maddelerin tat hissiyatını artırması, dil üzerindeki tat alma tomurcukları tarafından ayrıma uğrayarak kimyasal maddeler aracılığıyla etkileşime girmesi ile gerçekleşmektedir. Gıdaların daha lezzetli algılanmayı sağlan bu maddeler, diğer tüm normal gıdalar için tat alma duyarlılığının azalmasına da yol açmaktadır.
  • Aroma Vericiler Ve Göz Sağlığı: Göz retina tabakasında hasar oluşumuna sebep olan madde yine başlıca aroma verici olan Monosodyum Glutamat maddesidir.
  • Kilo problemi: Aroma vericiler, doyma mekanizmasında ve yağ birikimi konusunda bozukluk yaratarak obeziteye yol açabilmektedir.
  • Hormonlar: İnsülin salınımının uzun süreli artması dolayısıyla pankreas hasarı oluşmaktadır ve bunun sonucunda diyabet rahatsızlığının gelişimine yol açmaktadır.
  • İç Organların Sağlığı: Aroma verici maddeler içeriğindeki kimyasallar, insan metabolizmasında yer alırken, böbrek ve karaciğerler organlarında ciddi hasarlar da meydana getirebilmektedir. Böbrek sorunları aroma vericilerin zararları arasında en ciddi olanlarından biridir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir