Sigaranın Zararları ve Sağlık Üzerindeki Etkileri?

Sigara içiminin sağlığınız için tehlikeli olduğu bilinen bir gerçektir. Neredeyse her kanser, sigara içenler arasında artmış bir risk ile ilişkilidir. Sigara içmenin tehlikeleri, annesinin rahminde masumca oturduğu için doğmamış çocuğu bile etkiliyor.  Tüm tütün ve tütün mamülleri sağlığımız için son derece zararlıdır. Sigarayı bırakmak haricinde alınabilecek başka bir tedbir bulunmamaktadır. Bu alışkanlığın puro, pipo, elektronik sigara veya nargile ile değiştirilmesi bu durumu maalesef değiştirmemektedir. Her birisi sağlığımız için tehdit unusuru oluşturmaktadır. Bir sigarada yaklaşık 600 adet kimyasal bileşken mevcuttur. Bu kimyasal maddeler sadece sigaralarda değil purolarda veya nargilelerde de bulunabilmektedir. Ulusal Kanser Enstitüsü’ne (National Cancer Institute) göre purolarda sigaraya göre daha yüksek oranda toksin, katran ve kanserojen madde bulunmaktadır.

Nargile kullanırken daha fazla duman teneffüs edilmektedir. Nargilelerde çok zehirli bileşkenler vardır. Sigaraya oranla daha fazla miktarda karbon monoksit ortaya çıkarır. Aynı zamanda daha fazla sigara dumanı ortaya çıkaran nargile yine kaçınılması gereken bir tütün mamülüdür. Toplumda sigaradan daha az zararlı olduğu algısı olsa da sağlık açısından son derece tehlikelidir. Dünyadaki ölüm oranlarına bakıldığında sigara içenlerin oranı içmeyenlere göre 3 kat daha fazladır. Sigara, önlenebilir ölümlerin en başlıca nedenidir.

Amerikan Akciğer Derneği’nin (American Lung Association) yaptığı araştırmaya göre bir sigara yakıldığında 7000’den daha fazla kimyasal bileşken ortaya çıkmaktadır. Bu kimyasalların çoğu zehirlidir ve bunlardan en az 69 tanesi kansere sebebiyet vermektedir.

  • Ebeveynlerin sigara içimi, 200.000’den fazla astım atağına ve 709.000’den fazla kulak enfeksiyonu ziyaretine neden olur.
  • Tütün reklamcılığı bağımlılık sürecinde önemli bir rol oynamaktadır; çünkü sigara içmenin sağlık üzerindeki etkisini anlamaya yetecek kadar yaşlanmadan, gençleri sigarayla hayat boyu ilişki içine sokmaya teşvik eder.
  • 2009 yılında ortaokul öğrencilerinin% 5’inden fazlası mevcut sigara içiciler iken bütün lise öğrencilerinin yaklaşık % 20’si sigara içtiğini bildirmiştir.
  • Hâlâ sigara içenler arasında, sigara içimi ile ilişkili hastalıkların% 73’ü kronik akciğer hastalığından kaynaklanmaktadır. Sigara içenlerde sigara içimi ile ilgili tüm koşulların% 50’sini kronik akciğer hastalığı oluşturmaktadır.
  • Sigara, preterm doğum riski, düşük doğum ağırlığı, SIDS, ektopik gebelik riski de dahil olmak üzere birtakım gebelik sorunlarına neden olabilir.
  • Sigara içmek, bir kadının hamile kalmasını zorlaştırabilir. Ayrıca doğum öncesi ve doğum sonrası bebeğinin sağlığını da etkileyebilir. 

Her yıl daha fazla ölüme neden olur: 

  • İnsan bağışıklık eksikliği virüsü (HIV)
  • Yasa dışı uyuşturucu kullanımı
  • Alkol kullanımı
  • Motorlu taşıtlarda yaralanmalar
  • Ateşli silahla ilgili olaylar

Sigara, vücudun neredeyse her organına zarar verir, birçok hastalığa neden olur ve genel olarak sigara içenlerin sağlığını azaltır.

Sigara içiminin aşağıda belirtilen vücut üzerindeki semptomları ve organlara etkileri

Sigaranın vücut üzerinde iç ve dış yapısına zararları

Sigaranın Zararları Nelerdir 

Sigaranın zararları vücut sistemlerinde bulunan etkileri oldukça fazladır. Merkezi sinir sistemi, solunum, dolaşım, cinsel sağlık, kalp damar hastalıkları, cilt ve deri üzerinde ciddi problemler oluşturmaktadır.

Sigaranın Merkezi Sinir Sistemine Zararları

Sigaranın sinir sistemine zararları
Merkezi sinir sistemine hasar verir.

Tütünün içeriklerinden biri, nikotin adı verilen ruh halini değiştiren bir ilaçtır. Nikotin beyninize sadece birkaç saniye içinde ulaşır ve sizi bir süre daha enerjik hissettirir. Fakat bu etki azaldığında, kendinizi daha yorgun hissedersiniz. Nikotin son derece alışkanlık yaratıcıdır, bu nedenle insanlar sigara içmeyi bırakmakta çok zorlar.

  • Nikotinden fiziksel olarak geri çekilme, bilişsel işlevlerinizi zayıflatabilir ve kendinizi endişeli, sinir bozucu ve üzgün hissetmenizi sağlayabilir.
  • Baş ağrılarına ve uyku sorunlarına neden olabilir. Sigaranın zararları, merkezi sinir sitemi üzerinde etkileri  göz ardı edilecek bir durum değildir.
  • Sigara, görme, tatma, koklama duyularınızı zayıflatmaktadır. Böylece yemek yemekten aldığınız hazzı azaltarak sizi daha iştahsız hale getirebilir.
  • Vücudunuzda nikotin etkisini düşüren, kortikosteron adlı stres hormonu vardır. Eğer stres altında iseniz  bu stres hormonunun yarattığı etkiyi daha fazla hissetmek için nikotin almanız gerekir.  Bu sizi daha depresif bir hale getirmektedir. Baş ağrısı ve uyku bozukluğu da sıkça görülen diğer sağlık problemlerdir.

Sigaranın Solunum Sistemine Zararları

Sigaranın solunum sistemine zararları
Solunum sistemi ciddi derecede hasar görür.

  Dumanı nefesinize çektiğiniz zaman ciğerinize zarar veren maddeleri almış oluyorsunuz. Zamanla ciğeriniz zararlı kimyasal maddeleri filtreleme yeteneğini kaybetmeye başlar. Sadece öksürmek toksinlerden kurtulmak için yeterli değildir. Ciğeriniz de eski yeteneklerini kaybetmeye başladığından, bu toksinler ciğerinizde kalır. Sigara içenlerde solunum yolu enfeksiyonları, soğuk algınlığı ve grip daha fazla görülmektedir. Bunun nedeni metabolizmanın işlevini iyi bir şekilde yerine getirememesidir. Sigara içenlerde zamanla akciğerdeki hava keseciklerini imha eden amfizem ve kronik bronşit görülmeye başlanır. Daha ilerideki zamanlarda ise akciğer kanserine yakalanabilirler. Bu risk sigara içilen zamana göre artarak devam etmektedir. Fakat sigara bırakıldığında vücut zamanla kendini temizlemeye ve bu kötü etkilerden kendisini kurtarmaya başlayacaktır. Ebeveynleri sigara kullanan çocuklarda  hırıltılı solunum, öksürük ve astım daha fazla görülmektedir. Onlar da sigara dumanından olumsuz bir şekilde etkilenmektedir.

Dumanı solumaya başlarken, akciğerlerinize zarar verebilecek maddeleri alırsınız. Zamanla bu hasar çeşitli problemlere yol açmaktadır. Artan enfeksiyonlarla birlikte, sigara içen insanlar aşağıdaki gibi kronik geri dönüşümsüz akciğer rahatsızlıkları için daha yüksek risk altındadırlar:

  • Amfizem , akciğerlerindeki hava keselerinin tahrip edilmesi
  • Kronik bronşit , akciğerlerin solunum borularının astarını etkileyen kalıcı iltihaplanmaya yol açar
  • Kronik akciğer obstrüktif  hastalığı (KOAH), bir grup akciğer hastalığı
  • Akciğer kanseri

Tütün ürünlerinden çekilme esnasında, akciğerleriniz ve hava yollarınız iyileştikçe geçici tıkanıklıklara ve solunum rahatsızlıklarına neden olabilir. Sigarayı bıraktıktan hemen sonra artmış mukus üretimi solunum sisteminizin düzelmekte olumlu bir işaretidir.

Ebeveynleri sigara içen çocuklar, ebeveynleri olmayan çocuklara kıyasla öksürük, hırıltı ve astım atakları daha yatkındır. Aynı zamanda daha yüksek pnömoni (Zatürre) ve bronşit oranlarına sahip olma eğilimindedirler. Bu durum sigara içilen ve içilmeye evin hasta oranını arttığını gözlemleyebilirsiniz.

Sigaranın Kardiyovasküler (Kalp Damar Hastalıkları) Sistemlerine Zararları

Sigaranın kardiyovaskuler sisteme olan zararları
Kardiyovasküler sisteminiz ciddi derecede hasar görür.

Sigara, tüm kardiyovasküler sisteminize zarar verir. Nikotin kan damarlarının sıkışmasına neden olur ve bu da kan akışını kısıtlar. Zamanla, devam eden daralma, birlikte kan damarlarına hasar, periferik arter hastalığına neden olabilir. Sigara içmek aynı zamanda kan basıncını yükseltir, damar duvarlarını zayıflatır ve kan pıhtılarını artırır. Zaten kalp bay pas ameliyatı, kalp krizi veya bir kan damarına yerleştirilmiş bir stent kullandıysanız, kalp hastalığını kötüleştirecek yüksek bir risk altındasınız. Sigara, yalnızca kalp damar sağlığınıza değil, aynı zamanda çevrenizde sigara içmeyenlerin sağlığını da etkiler. İkinci el duman maruziyeti (pasif içici), sigara içmeyen birine sigara içen biriyle aynı riski taşır. Kalp krizi ve kalp rahatsızlığını içerir.

Sigaranın Deri üstü Sistemine (cilt, saç ve çivi) Zararları

Sigaranın cilde zararları
Cildinizi tahriş eder ve daha yaşlı görünmenize neden olur.

Sigara içiminin belirgin belirtileri cilt değişikliklerini içerir. Tütün, dumanı içindeki maddeler aslında cildinizin yapısını değiştirir. Yakın tarihli bir çalışmada sigara içiminin skuamöz hücreli karsinom (cilt kanseri) riski önemli ölçüde arttığını göstermiştir.

  • Tırnaklarınız ve ayak tırnaklarınız sigara etkilerinden etkilenmez. Sigara, mantar tırnak enfeksiyonu olasılığını artırır. Saç, nikotinden etkilenir.
  • Daha eski bir araştırmaya göre saç dökülmesi, kıtır ve gri renk artar. Bu cildinizde erken yaşlanma probleminin olduğunu gösterir.  Özellikle tırnak ve parmaklardaki sararma bunun en önemli işaretidir.
  • Sigara içilen el ile içilmeyen el arasındaki farka bakıldığında bunu çok daha net bir şekilde gözlemleyebilirsiniz.
  • Sigara içenlerin dişlerinde sarı ve kahverengi tonlarda lekelenmeler meydana gelir.
  • Sigara dumanının kokusu bir süre sonra saçlarınıza tutunur. Bu koku aynı şekilde sigara içmeyenlerin saçlarına da tutunabilir.

Sigaranın Sindirim Sistemine Zararları

Sindirim sistemine ciddi zararlar verir.
Sindirim sistemine ciddi zararlar verir.

Sigara kullananların ağız sağlığı risk altındadır. Oral bölge olarak adlandırılan bu kısımda sakız iltihabı (gingivitis) veya enfeksiyona (periodontitis) neden olabilir.

  • Diş çürümesi, diş kaybı ve ağız kokusu diğer olumsuz etkilerdir.
  • Sigara içenlerde  böbrek kanseri ve pankreas kanseri riski daha yüksek oranlardadır.
  • Sigara, ağız, boğaz, larinks (gırtlak kanseri) ve özofagus (yemek borusu) kanseri riskini arttırır.

Sigara içmeyenlerde bile sadece teneffüs yolu ile bu risk artmaktadır. Sigara içenlerde iştahsızlık görülebilir. Bu iştahsızlık gerekli olan besinleri almamanıza neden olabilir. Bu durum metabolizmayı zayıflatarak vücudu dış tehditlere karşı daha savunmasız bir hale getirir. “Sigara içiyor ama içmiyor” insanlar bile ağız kanseri riski ile karşı karşıya. Sigara içmenin aynı zamanda insülin üzerinde bir etkisi vardır, bu da insülin direnci geliştirmenize daha büyük olasılık yapar. Sizi sigara içmeyen insanlara kıyasla daha hızlı gelişme eğiliminde olan 2 tip diyabet ve komplikasyonları açısından artmış bir risk altına sokar.

Sigaranın Cinsellik ve Üreme Sistemine Zararları

Cinsel iktidarsızlığa neden olabilir.
Cinsel hayatı olumsuz yönde etkiler.

Nikotin hem kadınların hem de erkeklerin genital bölgelerine kan akışını etkiler. Erkekler için, bu cinsel performansı düşürebilir. Kadınlar için bu, yağlanmayı ve orgazm yeteneğini azaltarak cinsel tatminsizliğe neden olabilir.

  • Sigara, hem erkeklerde hem de kadınlarda cinsel hormon seviyelerini düşürebilir. Bu da cinsel arzunun azalmasına neden olabilir.
  • Aynı zamanda rahim ağzı kanseri riski de artmaktadır.
  • Sigara içen kadınlarda plasenta ile ilgili sorunlar ve düşük yapma, erken doğum gibi gebelik komplikasyonları görülebilir.
  • Sigara kullanmasa dahi sigara içilen ortamlarda bulunan bir anne adayının düşük kilodaki bir bebeği dünyaya getirmesi mümkündür.
  • Pasif içici olmak bile bu oranı oldukça artırmaktadır.  Bu pasif içici grubunda yer alanlar ve sigara içenler de yeni doğan bebeğin astım ataklarına yakalanma riski daha fazladır. Özellikle hamilelikte sigara kullanımı yeni doğacak bebek açısından hayati önem taşımaktadır.
  • Hamile iken içilen sigara doğum kusurlarına veya ani bebek ölümüne neden olabilmektedir.

Önemli Notlar: Sigarayı bırakmak zor, ancak doktorunuz size bir plan yapmanıza yardımcı olabilir. Onlardan tavsiye isteyin. Bırakmanıza yardımcı olabilecek çeşitli reçetesiz ve reçeteli ilaçlar vardır. Sigarayı bırakmanın hem kısa hem de uzun vadeli faydaları vardır. Sigara, her vücut sistemini etkilediğinden, bırakmanın bir yolunu bulma, daha uzun ve daha mutlu bir yaşama yaşamak için atmanız gereken en önemli adımdır.

Güncelleme; 30.08.2018

Sigara hakkında tüm benzer konularımıza aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Elektronik Sigaranın Zararları İçin TIKLAYINIZ.

Mentollü Sigaranın Zararları İçin TIKLAYINIZ.

Açık Tütün Zararları İçin TIKLAYINIZ.

Nargilenin Zararları İçin TIKLAYINIZ.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir