Karnitin Zararları

Karnitin Zararları

Karnitin, vücutta hemen hemen her hücrede bulunur. L Karnitin adıyla da bilinen bu madde, Lisin ve metiyonin aminoasitleri sayesinde sentezlenmektedir. Bu madde vücutta enerji üretiminde önemli bir role sahiptir. Dışarıdan takviyesini sağlamak için, kapsül, toz çözelti ve tablet gibi çeşitleri üretilmektedir. Fakat sağladığı yüksek enerjinin yanı sıra, karnititnin zararları da bulunmaktadır

 

Karnitin zararları nelerdir?

L karnitin zararları nelerdir.
L karnitin yüksek tansiyona ve kalp atışlarında hızlanmaya neden olur.
  • Karnitin tüketimine bağlı belirtiler: Yüksek tansiyon, kalp atışlarında hızlanma, ateş ve nadiren nöbetler Karnitin kullanımı ile ortaya çıkan rahatsızlıklardan bazılarıdır. Aynı zamanda karın veya mide krampları, ishal, baş ağrısı, mide bulantısı ve kusma, vücut kokusu, depresyon, baş dönmesi, görme bozuklukları, iştah ya da kilo kaybı, ellerde şişme, baldır ve bacak bölgelerinde karıncalanma gibi tehlikeli etkiler de karnitin zararları nedeniyle ortaya çıkabilmektedir.
  • Mide ve bağırsak sorunları: Karnitin kullanımı sonucu oluşabilecek mide ve bağırsak problemleri, kullanım bırakıldıktan sonra etkisini yitirmektedir. Bu sorunlarla karşılaşmanız durumunda, az miktarda tüketmeniz veya sulandırarak tüketmeniz etkileri hafifletmeye yarayabilir. Kronik hemodiyaliz hastalarının takviye gıda olarak almaları kalıcı gastrointestinal rahatsızlıklara neden olabilir. Bazı kişilerde tat alma duyusunda zayıflığa neden olduğu gözlenmiştir.
  • Sinir sistemi sorunları: Karnitin içeriklerinin fazla miktarda tüketilmesi, önceden nöbet aktivitesi görülen hastalarda nöbet geçirme olasılığının artışına neden olabilmektedir.
  • Metabolik etkiler: Diyaliz hastalarının tüketmesi sonucu, kan şekeri seviyelerinde önemli yükselmelere neden olabilmektedir. Bu durum hastalığın ilerlemesine neden olur ve kişilerde baş ağrısı, kilo artışı, ateş gibi rahatsızlıklar oluşturur.
  • Kas sorunları: Aşırı tüketilmesi, kaslarda fazla çalışma nedeni ile ağrılara ve bacak kramplarına neden olduğu bilinmektedir. L karnitinin zararları arasında kaslarda yırtılmalar meydana gelmesi durumu da söz konusudur.
  • Aşırı duyarlılık ve bağımlılık: Araştırmalar bazı insanların, karnitin seviyelerindeki artışa aşırı duyarlı olduğunu ve bu durumun alerjik reaksiyonlara sebebiyet verdiğini göstermektedir. Ayrıca idrar yollarında ve böbreklerde iltihaplanmalara yol açtığı bilinmektedir. Uzun süreli kullanımı, bağımlılığa da neden olabilmektedir.

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir