Emar Çektirmenin Zararları

Kısa ismi MR olan emar kelimesinin anlamı manyetik rezonanstır. Uzun yıllardan bu yana kullanılan bu tıbbı teknikte çok büyük mıknatıslarla oluşturulmuş güçlü bir manyetik alan vardır. Bu alan içerisinde radyo dalgalarından yararlanarak vücuttaki belirli anatomik yapıları diğer yapılardan ayırt edilir ve hastalıklı dokular ile sağlıklı dokular arasındaki farkların neler olduğunu belirlenir. Hastaların tanılarının kesinleştirilmesi için kullanılan güvenli yöntemlerden bir tanesidir. Vücudun farklı bölgeleri için farklı amaçlar ile mr görüntüleme yapılabilir. Kalp hastalıklarında, omurga problemlerinde, çene, göz, kulak gibi eklem hastalıklarında, tümörden şüphelenilen hastalarda ve kemik rahatsızlıklarında emar yönteminden rahatlıkla faydalanılır. Günümüzde teknolojinin getirmiş olduğu en modern cihazlardan olan emar cihazları ile mr çektirmenin insanlar üzerinde bazı olumsuz etkileri bulunur. Bu yüzden mecbur kalmadıkça emar çekimine girilmemesinde fayda vardır. Peki, emar çektirmenin zararları nelerdir? Tüm bu konuları aşağıdaki alanda bulabilirsiniz.

 

Emar Çektirmenin Zararları Nelerdir?

  1. Dar alanda çekim yapılmanın etkisi: Emar görüntülemesi için kullanılan cihaz diğer görüntüleme yöntemlerinde olduğu gibi ferah bir ortamda değildir. Yani emar çekimi için kullanılan cihazlarda hastalar kendilerini daralmış olarak hissedebilirler. Özellikle kapalı yerde kalma korkusu olan kişiler emar çektirmek zorunda kaldıklarında büyük zorluklarla karşılaşmak zorunda kalabilirler. Hatta birçok hasta sırf bu yüzden, yani kapalı yerde kalma korkuları yüzünden mr çekimlerinde büyük zorluklar ile karşılaşmış hatta ve çekimlerini iptal ettirmek zorunda kalmıştır. Bu nedenden dolayı kapalı alanda kalma korkusu yaşayan hastalar için mecbur kalınmadıkça emar görüntüleme tetkik istenemez.

 

  1. İlaçlı emar çektirmenin etkileri: Bazı hastalarda görüntülemenin daha net bir şekilde yapılabilmesi için hastalara damar yolundan çeşitli ilaçlar verilebilir. Tek başına emarın bir zararı olmasa da ilaç ile birlikte çekilen emar sonrasına hastalarda baş ağrısı, bulantı, kusma, kaşınma ve bazı duyularda değişiklik gibi yan etkiler ortaya çıkabiliyor. İlaçlı emar sırasında verilen ilaçlar bazen hastalarda daha farklı alerjik durumlara da yol açabiliyor.

  1. Küçük çocuklara ve hamilelere etkisi: Mr çekimi sırasında hastalar aşırı radyasyona maruz kaldığı için özellikle küçük çocukların ve hamile olan kişilerin emar çektirmeleri olumsuz durumlara neden olabilir. Hamileliğin ilk üç ayında bebeklerin gelişimi büyük önem taşıdığı için özellikle bu süreçte hamilelerin emar çektirmeleri sakıncalı olabilir. Bu nedenle bu grupta olan hastaların da mecbur kalmadıkça emar görüntülemeye girmemesi ya da doktor kontrolünde girmesi gerekir.

 

  1. Ameliyat Olan Hastalara Etkisi: Anevrizma ameliyatı geçirenler yani beyin damarlarına klips taktıranlar, kalplerinde pil olan hastalar ve kalp kapakçıkları bulunanların emar çekimleri de olumsuz durumlara neden olabilir. Çekim sırasında hastaya verilen manyetik dalgalar ameliyat olarak vücudunun farklı bölgelerine parça takılan hastalarda parçaların yerinden oynamasına neden olabilir. Bu durum birçok hastanın ciddi sağlık sorunları yaşamasına neden olabilir.

İlgili Makaleler

3 Yorum

    1. Emim misiniz yarın kızım emara girecek ve uyutacaklar küçük olduğu icçin zararlı olduğunu söylüyolar heleki uyuması için berilecek olan ilacın?

  1. MR da radyosyon olmaz.. yanlış bilgi!! gerekli durumlarda hamilelerde bile kullanılabilen bir yontemdir. hamileliğin ilk 3 ayında tavsiye edilmez fakat gerekirse cekilebilir. bt ile karıstırmıssınız 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir